React Nedir? Nasıl Çalışır?
React dünya genelinde, 10.2 milyon web sitesinin aktif olarak kullandığı, geliştiriciler tarafından popüler kabul edilen bir web geliştirme aracı şeklinde tanımlanmaktadır. Bundan ötürü pek çok kişi React neden bu kadar popüler, özellikleri nelerdir merak etmektedir. Genellikle React olarak söylense de aslında orijinal ismi React JS olarak geçmektedir. Facebook ve akabinde açık kaynaklı geliştirici topluluğu tarafınca yürütülmektedir. Bir çeşit JavaScript tabanlı UI geliştirme kütüphanesi olarak anılması da mümkündür.
Jordan Walke Facebook’ta çalıştığı zamanlarda ReactJS web geliştirme aracını oluşturmuştur. Genellikle tek sayfalık olan uygulamaların veyahut mobil uygulamaların geliştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Açık kaynaklı bir içeriğinin olması, kütüphanenin bu denli popüler olmasının temel nedenlerinden birisidir. Bu noktada ise en çok sorulan sorulardan birisi kütüphanenin ne olduğuyla ilgilidir. Var olan çerçevelerin aksine, kütüphaneler yalnızca yazılım geliştirme amacıyla kullanılmakta olan araçlardır. Çerçeveler içerisinde var olduğu gibi rehberlik durumuyla karşılaşılmaz. Rehberliğin yerini hangi araçların kullanılacağına siz karar verirsiniz. Verdiğiniz kararlarla beraber de başarılı bir proje yaratmış olursunuz.
Yazımızda ReactJS kavramının bir JavaScript kitaplığı olduğunu söylemiştir. Pek sizler, JavaScript nedir, biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, JavaScript, web geliştirme alanında kullanılmakta olan betik bir dil olarak geçmektedir. Geliştiriciler, kullanırken çok çeşitli içerikleri, grafikleri ve animasyonları programlayabilmektedir.
React Tarihi Nedir?
Facebook tarafından, kendi kullanımları amacıyla 2011 yılında geliştirilen React, 2012 yılında, Instagram’da da kullanılmaya başlanmıştır. 2013 yılında Facebook tarafından açık kaynaklı bir hale getirilmiştir. Bir sene sonrasında, 2014 yılında ise birçok büyük şirketin, üretim sahasında React JS kullanımına geçtiği gözlemlenmiştir. 2015 yılında Facebook React Native kullanımını açık kaynaklı bir hale getirmiştir. 2016 yılında sürüm 15 ile birlikte Semantic Versioning kullanılmaya başlanmıştır. Buna ek olarak geliştirici topluluğuna ReactJS içeriğinin daha kararlı olduğunu iletmekte ön ayak olmuştur.
Günümüzde birçok Fortune 500 şirketinin de kullandığını söylemek mümkün. Facebook bünyesinde tam zamanlı olarak çalışmalara devam eden bir React geliştirme ekibinin olduğu da bilinmektedir. Düzenli olacak şekilde hataların düzenlenmesi, geliştirmelerin yapılması ve belgelerin yayınlanmasıyla ilgilenilmektedir.
React JS Ne İçin Kullanılmaktadır?
JavaScript kütüphanesi olarak bilinen React, birden fazla projede kullanılmaya devam edilmektedir. Çok yönlü bir araç olmasının yanında Material UI, Create React App gibi farklı kütüphane ve araçlarda kullanımı söz konusudur. React farklı çerçeveler içerisinde büyük projelerin oluşturulmasında yer alır. Hatta bu tarz çalışmalar içerisinde ek bir kütüphane olarak da rol aldığını söylemek mümkündür. Bildirime dayalı olan bileşenlerin birkaç örneği olarak da geçmektedir. React Router ya da React Navigation gibi araçlarla beraber etkin çözümlemelerle çalışmalara devam etmek mümkündür. React kullanımıyla beraber geliştiricilerin dinamik tek sayfalı uygulama oluşturduğu bilinmektedir. Yine de bu durum ReactJS kullanımında istenilen başarı için yeterli değildir. Talep edilen başarı seviyesine ulaşmak için Sanal DOM ve JSX içeriğinin bulunması gerekmektedir.
React Kullanımının Avantajları Nelerdir?
React JS kullanımıyla birlikte geliştiricilere pek çok avantaj sunulduğu bilinmektedir. Bu avantajlardan şu şekilde söz etmek de mümkündür;
- Hız
ReactJS geliştiricilerin uygulamaların ayrı bir bölümünü istemci tarafında ve sunucu tarafında kullanabilmelerini sağlamaktadır. Buna izin veriyor olması da geliştirme sürecinin daha hızlı olmasını kolaylaştırmaktadır.
- Verim
React JS tasarlanma amacının yüksek performans elde etmek olduğu bilinmektedir. Çerçevenin çekirdeği sayesinde karmaşık olan uygulamalar da olabilecek en hızlı şekilde çalışmaktadır. Bunun için de sanal bir DOM programı ve sunucu tarafı işleme sunulmaktadır.
- Esneklik
Karşınıza çıkabilecek diğer font end çerçeveleri ile karşılaştırıldığı zaman bakımı çok daha kolaydır. React daha modüler bir yapıya sahip olduğundan ötürü daha esnek olduğu bilinmektedir. Bu esneklik üzerinden karşılaştırılma yapıldığı zaman işletmeler için avantajlı konumda olduğu anlaşılmaktadır. İşletmelerin büyük oranlarla zamandan ve maliyetten tasarruf etmelerini sağlamaktadır.
- Kullanılabilirlik
JavaScript bilginiz temel seviyedeyse o zaman Reactjs dağıtımı yapmak sizin için kolay olacaktır. JavaScript geliştirme konusunda uzman olan kişiler, React kullanımı ve ilgili olan tüm ayrıntıları bir iki gün içerisinde öğrenebilmektedir.
- Yeniden Kullanılabilir Bileşenler
React JS kullanmanın avantajları birden fazladır. Bu avantajlardan birisi de bileşenlerin yeniden kullanılmasıdır. Aynı özellikler için çeşitli kodlar yazmanıza gerek yoktur. Geliştiricilere zaman kazandırılmaktadır. Buna ek olarak herhangi bir aşamada değişiklik yapılması uygulamanın diğer bölümlerini etkilememektedir.
- Mobil Uygulama Geliştirme
Yalnızca web geliştirme alanında kullanılmakta olduğu düşünülse de aslında bu bir yanılgıdır. Çünkü Facebook hem Android hem de IOS platformları için mobil uygulamalar geliştirmektedir. Bu konudaki çalışmalarda var olan çerçevelerin çok daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür.
React Native Nedir?
React Native, React kullanımıyla birlikte yerel uygulamalar oluşturmak isteyenlere yönelik bir çerçevedir. Andorid ve IOS cihazların yanı sıra Windows sistemlerine kadar her şeyi hedefleyen bir uygulama olduğunu söylemek de mümkündür. React Native, benzer özelliklerle çalışmaktadır. Ancak bu noktada farklı olan sanal DOM gerçek DOM üzerine kopyalanarak çalışmamaktadır. JavaScript kodunu yorumlamakta olan diğer bileşenlerle iletişim içerisinde Bazı işlevlerin geliştirilmesi halinde Android Java bünyesinde kod yazılmasına izin verilmektedir. Ayrıca kendi mobil uygulamanızı hızlıca oluşturmanıza fırsat vermektedir.
Geliştiriciler için En İyi React Framework Örnekleri
- Next.js
Next.js, ReactJS bünyesinde sınırlı olan görüntüleme katmanının ötesine geçmektedir. İlerleme sağlayan işlevler ekleyerek yeteneklerin genişlemesini sağlamaktadır. Açık kaynaklı bir JavaScript çerçevesi olarak tanımlamak da mümkündür. Sunucu tarafından oluşturulurken statik olarak oluşturulan sayfalar da barındırmaktadır. Bu şekildeki hibrit uygulamaların oluşturulabilmesi için oldukça uygun olduğu bilinmektedir. Diğer yandan büyük elektronik ticaret sitelerinde, web portal seçeneklerinde ve trafiği yüksek olan web sitelerinde etkili bir çözüm olarak yorumlanmaktadır.
- React Redux
Redux, JavaScript uygulamaları içerisinde öngörülen bir durum yönetimi araç takımı olarak bilinmektedir. Uygulama içerisindeki durum için tek bir doğruluk kaynağı oluşturulmaktadır. Bununla birlikte iç içe geçen bileşenler, veri aktarma ihtiyacı da ortadan kaldırmaktadır.
- Chakra UI
Chakra UI, kullanıcı ara yüzlerinin en hızlı şekilde geliştirilmesini sağlar. Size zaman tanımasının yanında üretkenliğin de artmasında rol oynar. Basit ve güçlü olan Chakra UI, kendi bileşenlerinizi kolayca tasarlamanıza ortam hazırlar. Mevcut bileşenleri de değiştirebilirsiniz. Bu alanda modern bir geliştiricinin ihtiyacı olabilecek hemen her şeyi barındırmaktadır. Semantik HTML yapısı sayesinde klavye navigasyonu ve WAI-ARIA ihtiyaçları da Chakra UI ile karşılanmaktadır.
- Gatsby
Gatsby derleyici ve ETL aracı olarak bilinen mobil uygulamalar için karşınıza çıkabilmektedir. Bu noktada tam özellikli bir çerçeve olarak yorumlanmaktadır. Çalıştırılabilecek bir sunucu olmadan İçerik Dağıtım Ağı dosyalarının çıktısını almaktadır. Bunun ardından tüm çerçeveler gibi dinamik, ölçeklenebilir uygulamalar oluşturabilmektedir. Hatta bu yeteneğin yanında çok daha fazlasına sahip olduğunu söylemek de mümkündür. Mükemmel bir performansa sahip olan Gatsby, üst düzey güvenlik barındırmaktadır. Hatta SEO uyumluluğu, fazla sayıda eklenti yönetebilme yeteneği gibi ihtiyaçlara da etkili bir çözüm sunmaktadır.
- Semantic UI
Semantic UI, anlambilim üzerine inşa edilen bir kullanıcı arabirimi mimarisi olarak geçmektedir. Hafif kullanıcı deneyimi için seri bir yanıt veren düzenlemeler yapmaktadır. Ek olarak kullanıcı dostu olduğu bilinmektedir. Hazırlanan tasarım ve kodların çeşitli uygulamalarda yeniden kullanılabilmesi de mümkündür. Böylece geliştirmelerinizi daha hızlı şekilde yürütmeniz anlamına gelmektedir.