Bilgisayarların geçici depolama belliği Ram olarak tanımlanmaktadır. Ram, cihazlarınızın performansı acısından oldukça önemli bir donanım olarak bilinmektedir. Bundan ötürü kapasitesi gibi çalışma hızının da önemli olduğu bilinmelidir. Ancak sizler bu hızın ne olduğunu bilmiyorsanız öncelikli olarak RAM hızı öğrenme işlemleri için uygulanacak basit yöntemleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu konuda destek alabileceğiniz hem programları hem de programsız birden fazla yöntemin karşınıza çıkması mümkündür.
Bilgisayarların teknik donanımlarıyla yakından ilgili değilseniz ve sıfırdan bir bilgisayar toplamayı düşünmüyor olsanız da RAM olarak adlandırılan programı muhakkak duymuşsunuzdur. Pek çok kişi RAM nedir sorusunun cevabını bilmektedir. Çünkü RAM bilgisayarların geçici depolama belleği olan donanımının gücü olarak tanımlanmaktadır. Bundan ötürü bilgisayar performansını da önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak RAM kavramının gücü kadar çalışma hızının da bir hayli önemli olduğu atlanmamalıdır.
RAM donanımında çalışma hızı “MHz” olarak gösterilmektedir. Ayrıca RAM hızı, bellek hızı olarak da tanımlanmaktadır. RAM hız değeri pek çok kişi tarafından da bilinmeyen bir kavramdır. Ancak ana kartın çalışma hızının direkt olarak etkilendiği bilinmektedir. Bundan ötürü son derece önemli olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Bundan ötürü donanımlarla olan ilişkisinin anlaşılabilmesi için bu değerin bilinmesi de faydalı olacaktır. RAM hızı öğrenme aşamasında da kullanabileceğiniz yöntemleri yazımızdan öğrenebilirsiniz. Hem programlı hem de programsız basit yöntemleri yazımızı okumaya devam ederek yakından takip edebilirsiniz.
RAM Nedir? RAM Hızı Nedir?
Öncelikli olarak RAM hızı hakkında bilgi verirken RAM nedir sorusunun cevabını bilmenizde de fayda vardır. Random Accres Memory kavramının kısaltması olan RAM, bilgisayarınızda yer alan verilerin geçici olacak şekilde saklandığı depolama birimi olarak tanımlanmaktadır. Yani bilgisayarınız kapandığı zaman burada saklanan veriler silinmektedir. Bilgisayarınız açıldığı zaman çalışmaya başlayan RAM verilerin işlemciye oldukça hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlar. Böylece güçlü bir performans ortaya çıkması sağlanmaktadır. Bu kavramının tanımlanmasının ardından sorulan soruların biri de RAM bellek hızı nedir sorusudur.
RAM hızı yani bellek hızı, RAM MHz değeri şeklinde açıklanmaktadır. Donanım çalışma hızını ifade eden RAM, veri alışverişinin hızlı olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çalışmaların verimli bir şekilde devam edebilmesinde etkisinin olduğu bilinmektedir. RAM gücü olarak sözü edilen RAM bellek kapasitesi GB olarak gösterilmektedir. RAM çalışma hızı da MHz kısaltmasıyla aktarılmaktadır.
Programlı ve Programsız RAM hızı Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
Programlı ve programsız RAM hızı öğrenme yöntemleri üç farklı seçenekle karşınıza çıkabilmektedir. Bunlar şu şekilde aktarılabilmektedir;
- Birinci yöntem cmd komut istemi sayfasından RAM hızı öğrenme seçeneğidir. Bu aşamada öncelikli olarak Windows arama çubuğunu açmanız gerekmektedir. Arama çubuğuna cmd yazıp aratmalısınız. Çıkan sonuçların arasında Komut İstemi sayfası da yer almaktadır. Bu sayfayı açabilirsiniz. Komut İstemi sayfası içerisine “wmic memorychip get speed” yazmanı gerekmektedir. Sonrasında enter tuşuna basabilirsiniz. Beşinci adımda Speed başlığının altında RAM hızı karşınıza çıkacaktır. Bu hız değeri MHz cinsinden olmaktadır.
Windows7, Windows10 ve var olan diğer versiyonlara sahip bilgisayarlarda cmd Komut İstemi sayfası üzerinden öğrenilebilir. Sonuca ulaşmak içinse yer verilen adımları takip edebilirsiniz. Etkili ve kolayca ulaşılabilir bir yöntem olduğundan ötürü Ram hız değerini gösterir. Ancak bu kısımda genel donanımlarla veyahut RAM hakkında detaylı bilgi alma şansınız bulunmamaktadır.
- RAM hız değerinin öğrenilmesi için görev yönetici sayfasından ilerleyebilirsiniz. Ram MHz öğrenme işlemleri için yapmanız gereken ilk işlem Windows tuşuyla beraber X tuşuna basmanızdır. Açılacak olan menü üzerinden görev yöneticisi seçeneğine de tıklamalısınız. Sayfanızın sol kısmında menüden performans sekmesi açılmaktadır. Bu aşamada bellek başlığına tıklayabilirsiniz. Ekranınızın sağ alt köşesinde yer alan hız başlığı sizlere RAM hız değerini göstermektedir.
Windows işletim sistemi bulunan bilgisayarlarda Görev Yönetici içerisinden RAM hızı öğrenme işlemini tamamlayabilirsiniz. Bunun için yukarıda sizlere gösterdiğimiz aşamaları takip etmeniz de yeterli olacaktır. RAM hız değerinin öğrenilmesine ek olarak bilgisayarınızda var olan işlemler, uygulama geçmişleri, başlangıç uygulamaları ve donanım performansları gibi detayları da bulabilirsiniz.
Görev Yöneticisi kısmında performans sayfasında detaylı bilgilere yer verilmektedir. Wİ-Fİ, SSD, bellek, CPU performanslarını da görme şansınız bulunmaktadır. Bellek kısmında RAM kullanım alanını, hızını, donanımını da görebilirsiniz. Bu da Görev Yöneticisinin donanımlarınız hakkında en detaylı bilgiyi sunan kısım olduğunu göstermektedir.
- Ram hızı öğrenme aşamasında kullanılan üçüncü yöntem CPU-Z programı üzerinden ilerlemektir. Bu kısımda birinci adım bağlantı üzerinden CPU-Z programının indirilmesidir. Kurulum işlemini tamamlamanızın ardından CPU-Z programını çalıştırabilirsiniz. Sonrasında Memory Sekmesini açabilirsiniz. DRAM Frenqency başlığını bulmanız gerekmektedir. Bunun ardından var olan değerin yani DRAM frenquency değerinin iki katının sizin RAM hız değeriniz olduğunu düşünebilirsiniz.
Bilgisayarınızın Kaç GB RAM Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bilgisayarınızın kaç GB RAM olduğunu anlamanız için yani RAM belleğinizi öğrenebilmeniz için kullanacağınız yöntemler vardır. Bu yöntemler RAM hızı öğrenme yöntemleriyle benzerlik göstermektedir. Bu aşamada Görev yönetici sayfasından veyahut CPU-Z benzeri programlardan destek alarak sonuca ulaşabilirsiniz. Yani bir RAM veyahut bilgisayar almayı düşünüyorsanız detayları teknik özellikler bölümünden görebilirsiniz. Daha fazla bilgiye ulaşabilmek adına da üretici firmandan bilgi almayı seçebilirsiniz.
RAM Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
RAM hızı değerinin ve kaç GB değerinin kaç olduğuna bakmış olabilirsiniz. Bu kısımda RAM değerlerinin size yetmediğini düşünüyorsanız o zaman yapmanız gereken oldukça basit. Elbette ki yenisini almanızda fayda vardır. Ancak bu aşamaya gelindiği zaman bazı soruların sorulduğu bilinmektedir. Bunlardan birisi bilgisayarlar için RAM seçimi nasıl yapılır şeklindedir. Bu kısımda özellikle ülke gerçeklerini önemseyerek hareket etmelisiniz. Yani bütçe seçiminizi buna uygun şekilde seçmenizde fayda vardır. Sonrasında yapacağınız aramaları da bütçe filtresinden geçirerek ilerlediğinizde daha etkili ve hızlı sonuç alma şansına sahip olursunuz.
Standart bir kullanım için ihtiyacınız varsa 4GB, ortalama seviyede olan oyunlar için 8GB ve çoklu görevlerde kullanım için 16GB gerekmektedir. Daha profesyonel bir şekilde kullanmayı düşünüyorsanız o zaman 32GB RAM işinizi görmek için yeterli olacaktır. Elbette ki bunlar oldukça az olan değerler olarak bilinmektedir. Çünkü bunun haricinde 32GB değerin yetersiz kaldığı yazılımların olduğu bilinmektedir. Ana kart uyumluluğunun sağlanması kısmında da dikkatli olunmasının faydası olacaktır. DDR3, DDR4 VE DDR5 için ihtiyacınız olan aktarım hızı da buna uygun olarak değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda ikili veyahut tekli seçimleriniz de bu detayları etkilemektedir.