Proxy Nedir? “Proxy sunucusu” veya “proxy sunucusu” olarak da bilinen proxy, bağlanmak istediğiniz web sitesine farklı bir kanal üzerinden erişmenizi sağlayan bir araçtır. Çevrimiçi olduğunuzda, web sitesi geçmişiniz, ziyaret ettiğiniz web sitesi veya ISS’niz tarafından izlenir. Bu nedenle, IP adresine yönelik çevrimiçi davranışınızı tespit etmenize yardımcı olur. IP adresi, girdiğiniz web sitesi konumundan ev adresinizi belirlemenize yardımcı olabilir.
Proxy Nedir? Kişisel veriler çok değerlidir. Bu sebeple Proxy ile online takip edilmekten kurtulabilirsiniz. Sizinle İnternet arasında aracı görevi gören sunucu, önce kendi sunucusundaki IP adresinizi değiştirmeye çalışacaktır. Ardından ziyaret etmek istediğiniz web sitesine bağlanır. Özel IP adresi sayesinde internet talebiniz bu sunucu üzerinden işlenir. Bu şekilde, web sizin için istediğinizi yapar.
Web sunucusu yanıt verdiğinde gerçek IP adresiniz açığa çıkmaz. Gelişmişlik, bunu size bir dereceye kadar gizlilikle aktarır. Böylece erişmeye çalıştığınız web sitesi sunucu olur. Proxy Nedir? Proxy, tarayıcı ile sunucu arasında bulunur ve tarayıcınızdan gelen istekleri kabul eder. Web sitesine bağlanma isteğinizi sunucuya iletir. Özellikle ülkemizde yasaklı olan sitelere erişim için 2008 yılından sonra düzenli olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ücretsiz kullanımın yanı sıra güvenliğin en üst düzeyde tutulduğu ve internet hızının en yüksek olduğu özel şifreleme sistemine sahip seçkin sunucular da bulunmaktadır. İhtiyacınızın gerçeğine göre istediğinizi seçebilirsiniz. Kullanıcıları ticari şirketler veya bireyler olabilir. Bir proxy kullanıyorsanız, kendi ISS’nizi kullanmanıza gerek yoktur. Farklı bir IP adresi kullanarak internette kendi etki alanınızı oluşturabilirsiniz.
Proxy’ler Ne İşe Yarar?
Proxy Nedir? Bir kullanıcı olarak, web sitenizin adresini doğrudan İnternet tarayıcınıza yazmak yerine, ücretsiz veya ücretli proxy sunucu hizmetleri sunan bir web sitesine yazabilirsiniz. Sunucu bu sayfaya girer ve içeriğini sizinle paylaşır. Bağlantı proxy IP adresi üzerinden yapılır, bu nedenle bağlantı için IP adresiniz kullanılmaz. Bu, güvenli ve hızlı bir bağlantı isteyenler için çok uygundur. Birçok kullanışlı özelliği ile ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Kaynak erişim hızını artırır. İnterneti kullanmak için doğru bağlantıların kurulmasını sağlayabilir. Dahili sisteminizin güvenliğini sağlar. Tüm kötü amaçlı yazılımları ve virüsleri engelleyebilir. Gizlilik güvenlik kontrolü sağlamaya yardımcı olabilir. Alandaki talimatları kolayca yerine getirebilir.
Proxy Nedir? İnternete ücretsiz ve daha güvenli bir platformdan bağlanmak için bir proxy kullanmayı da seçebilirsiniz. Sıklıkla engellenen web sitelerine erişmek için kullanılsa da aslında bu uygulama ana internet sunucusu yeterli olmayan şirketler tarafından hızlı ve güvenli internet bağlantısı için de kullanılabilir. Ayrıca, reklam sahtekarlığı, kimlik hırsızlığı, veri sızıntıları ve olumsuz sonuçları olabilecek benzer faktörlere karşı koruma sağlamak için de kullanılabilir.
İnternette anonim olarak gezinmek istiyorsanız, proxy sunucuları özel IP adresinizi dünyanın geri kalanından gizler. Proxy Nedir? Bir proxy kullanarak İnternet’e bağlandığınızda, kişisel IP adresiniz yerine bilgisayarınızın IP’sini gösterir. Bu, doğrudan İnternet’e bağlı olduğunuzda bile daha fazla gizlilik sağlar. Sunucu yüklediği içeriği önbelleğe alarak erişmek istediğiniz siteye daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Tehlikeli gördüğü web sitelerine erişmenizi engelleyebilir. Riskli web sitelerinden gelen kötü amaçlı yazılımlar sunucunuza bulaşabilir. Ancak tam güvenlik için internette gezinirken virüsten koruma programınızın çalıştığından emin olmalısınız.
Proxy Türleri Nelerdir?
Proxy Nedir? Proxy’ler, çevrimiçi gizlilik garantisi türlerinize göre üç gruba ayrılabilir:
- Şeffaf Proxy Sunucusu
Ücretsiz oldukları için en popülerler arasındadırlar. En büyük sorun, IP’yi tamamen maskeleme işini yapamamasıdır. Ayrıca veri trafiği için şifreleme yoktur.
- Anonim Proxy Sunucusu
IP adresinizi maskelemek için kullanılabilecek sunucular bu konuda oldukça etkili olabilir. En büyük sınırlamalarından biri, aynı kodlamayı başarıyla görüntüleyememeleridir. Ücretsiz, trafik kotası ve ücretli gibi seçenekler var.
- Elit Proxy Sunucusu
IP adresinizi gizlemede ve web trafiğinizi şifrelemede çok etkilidir. Sunucular arasında en güvenilir ve en hızlı bağlantıyı sağlayabilir. Sadece deneme süresi ücretsizdir. Çoğunlukla firmalar bu tip sunucuları tercih etmektedir. Ayrıca bağlantı türüne bağlı olarak iki farklı sunucu vardır:
HTTP (Web) Proxy Sunucusu
Genellikle IP adreslerini gizlemek ve hızlı internet erişimi sağlamak için kullanılır. Yalnızca web sitelerine erişirken kullanılabilir. HTTP protokolü dışında bir protokole bağlantılara izin vermez. Bu, engellenen web sitelerine bağlanmak için tercih edilen sunucu türüdür. Anonim, Şeffaf ve Elit çeşitleri mevcuttur.
SOCKS Proxy Sunucusu
HTTP sunucularından daha yavaş çalışır. SMTP ve FTP gibi sunucuları destekler. Yavaş çalıştığı için gerçek zamanlı çevrimiçi oyunlar için uygun değildir. SMTP’yi desteklemesine rağmen, posta trafiği için önerilmez.
Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?
Proxy Nedir? Sunucu, basit ayar değişiklikleri ile internet tarama faaliyetlerinize kolayca rehberlik edebilir. Tarayıcınızın gelişmiş güvenlik ayarlarında Proxy seçeneğini bulmanız ve bu bilgileri kullandığınız sunucuya manuel olarak girmeniz gerekmektedir. Sürekli kullanmazsanız zorlu bir yol olduğu için iyi bir seçim olmayabilir. Ayarları değiştirerek, bir web tarayıcısında sunucuya kolayca bağlanabilirsiniz. Yerel ağ ayarlarında değişiklik yapabilirsiniz. Google Chrome, Yandex ve Internet Explorer gibi her tarayıcı türü için ayarlar da değişebilir.
Chrome’un Proxy Ayarları
Proxy Nedir? Ayarlar için önce “Google Chrome” tarayıcınızın sağ üst köşesindeki üç noktayı tıklayın. Bu açılan bir penceredir. Bu pencereden ayarlara erişebilirsiniz. Soldaki sistem düğmesine basın. Bilgisayarınızın proxy’sini değiştirin bölümünde, “ayarları aç” seçeneğini tıklayın. İnternet özellikleri yerel ağ ayarlarını içerir. Proxy sekmesinde, “LAN’ınız için bir proxy sunucusu kullanın” kutusu işaretlenir. Son olarak adres alanına proxy sunucusunun adresini girerken Tamam dediğinizde parametreleri ayarlamış olursunuz.
Yandex Proxy Ayarları
İlk olarak, “Yandex” tarayıcınızın sağ üst köşesindeki üç satırlı simgeye tıklayın. Açılan pencereden “ayarlar” sekmesine gidin. Menüden sistem tercihlerini seçin. Burada Proxy Sunucu Ayarları düğmesini göreceksiniz. Bu düğmeye bastıktan sonra, diğer adımlar Google Chrome’dakine benzer şekilde ilerler. Adımları tamamladığınızda parametrelerle ilgili ayarları da tamamlamış olursunuz.
Internet Explorer Proxy Ayarları
İnternette gezinmek için “Internet Explorer” kullanmayı planlıyorsanız, sunucunuzu adım adım yapılandırabilirsiniz. Internet Explorer sayfasının sağ üst köşesindeki dişli çarka tıklayın. Açılan pencerede “İnternet Seçenekleri” düğmesini tıklayın. Daha sonra bir “bağlantılar” sekmesi göreceksiniz. Açılan sayfada “Google Chrome proxy ayarları” seçeneğine tıklayın ve Google Chrome ve Yandex için adımları izleyin. Kurulum tamamlandı.
Opera Proxy Ayarları
Opera tarayıcı en son sürümünde sınırsız VPN hizmeti sunmaktadır. Sol üst köşede VPN yazan sekmeye tıklayıp mavi ile işaretlerseniz VPN hizmeti aktif olacaktır. Bu hizmet ile sınırsız ücretsiz VPN hizmetinin keyfini çıkarabilirsiniz. Ancak yine de bir proxy sunucusu kullanmak istiyorsanız ayarları değiştirebilirsiniz. Opera tarayıcınızın sol üst köşesindeki Opera simgesine tıklayın. Ardından açılır pencerede “Ayarlar” sekmesini seçin. Kısayol olarak açılan ayarlar penceresinin kutusuna “Proxy” yazarak arama yapabilirsiniz. Sonuçlardan “Proxy ayarlarını aç” sekmesine tıklayın. Ardından açılan ağ penceresinde “Yerel Ağ Ayarları” sekmesini seçin.
Proxy ve VPN Arasındaki Fark Nedir?
Proxy Nedir? Bir proxy ve bir VPN (sanal özel ağ) kullanmak, IP adresinizi değiştirerek erişmenize izin verir. Ancak Proxy, sunucudan bir proxy satın alarak bu işlemi gerçekleştirir. VPN ise sanal bir kullanıcı olarak bağlanmanıza izin veren şifreli bir bağlantı tüneli oluşturur. Bilgilerinizi sizin adınıza şifreleyerek gizler.
Proxy Nedir? Bir proxy sunucusu kullandığınızda, siz bilgisayarınızdan sunucuya geçene kadar sisteminiz açık kalır. Özellikle, İnternet Servis Sağlayıcınız (ISS) tarafından izlenebilir ve bunlara erişilebilir. Anonimlik daha sonra garanti edilir.