Malicious Software kavramının kısaltılmış hali, Malware olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı ise kötü amaçlı yazılım olarak tanımlanmaktadır. Bilgisayarlarda veyahut farklı teknolojik aletlerde karşılaşmanız mümkün olan seçeneklerdendir. Olası bu tarz yazılımlara verilen isimlerden birisidir.
Günümüz standartları içerisinde teknoloji gelişmeye devam ederken siber korsanlar da artmaktadır. Bu da birden fazla tehlikenin ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Farklı yazılım seçeneklerini bir arada barındıran virüslerin var olmasıyla beraber bilgisayarda, sunucularda, ağlarda verilere zarar veren seçeneklere de yer verilmiştir. Bununla birlikte büyük veyahut küçük şirketlerde de mali kayıpların yaşandığı anlaşılmaktadır. Bu tarz kötü yazılımların şirketler için itibar kaybına, zamandan kayba ve benzeri sıkıntılara yol açtığı da bilinmektedir. Özellikle büyük hedefleri olan şirketlerin, aktif çalışma süreçlerinde Malware kavramı hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Böylece bulaşma yollarını, temizlenme yöntemlerini de öğrenebilmeniz mümkün olmaktadır.
Malware Bilgisayara Nasıl Bulaşır?
Kötü amaçlı olarak hazırlanan yazılımlar şüpheli bağlantılara erişim, ücretsiz film ve müzik dosyaları ile indirilmektedir. Tüm bu içeriklerin arasında dosyaların açılmasıyla beraber sisteme erişim de yer almaktadır. Kötü amaçlı yazılımların yaygınlaşması, anlık iletilerin, ücretsiz aboneliklerin ve profillerin bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu tarz seçeneklerin yer aldığı web sitelerinde, kimlik avı saldırıları, kötü amaçlı virüsler e-posta göndermektedir. Bu e-postaları da sanki büyük şirketler göndermiş görüntüsü vermektedir.
Malware virüslerin, kötü amaçlı yazılımların önüne geçmek için öncelikli olarak internet güvenliğini arttırmak gerekmektedir. Sizler güvenilir bir adres olan bağlantılara tıklamak istediğiniz zaman bazı seçeneklerle bir araya gelebilirsiniz. Bu aşamada söz konusu bağlantılara tıklamadan, e-posta eklerini açmadan ilerleyebilirsiniz. Böylece olabilecek risklere karşı önlem almış olabilirsiniz.
Malware Temizleme Nasıl Yapılır?
Kötü amaçlı yazılımlarda korunma önleme almak istediğiniz zaman oldukça dikkatli davranmanız gerekmektedir. Bunun yanında tercih edebileceğiniz seçenekler arasında güçlü bir antivirüs programı yer almaktadır. Bu programları kullanarak gerçek zamanlı olacak taramalar da yapabilirsiniz. Ek olarak günlük olacak şekilde güncellemeleri takip edebilirsiniz. Taramaları derin bir şekilde yapabilirken teknolojik aletleri kötü amaçlı yazılımlardan da koruyabilirsiniz.
Antivirüs programlarının kötü amaçlı yazılımlardan kullanıcıları uzak tutması hedeflenmektedir. Kötü amaçların engellenmesi için antimalware programlarından fazla olacak şekilde özellikler verilmektedir. Bu programlar, yani Malware kaldırma araçları, antivirüs programlarına kıyasla çok daha gelişmiştir. Aynı zamanda tahmin edilebilecek saldırıların ideal kullanımını mümkün hale getirmektedir. Ayrıca verilerin çalınması noktasında çeşitli engellerin ortaya çıkmasına da yardımcı olmaktadır.
Son dönemlerde geliştirilen pek çok antivirüs programı da önceki yıllara kıyasla daha etkili durumda. Ek olarak teknolojik aletlerin koruma düzeyinin üste çıkabilmesi için de hem antivirüs programlarının hem de antimalware programlarının beraber kullanılması gerekir. Uzmanların önerileri de büyük oranla bu şekildedir.
Antivirüs programları veyahut antimalware programları da genel olarak fazla kaynak tüketmeyecek özelliklere sahip olmaktadır. Bundan kaynaklı olarak iki programın da kullanacağı belleklerin, sabit disk sürücülerinin alan adı için bir endişe duymanız gerekmez.
En Başarılı Malware Temizleme Programları Nelerdir?
Siber güvenlik saldırıları yapılacağı zaman ortaya çıkma ihtimali olan veri ihlalleri büyük oranla artmaktadır. Yapılan istatistikleri incelediğiniz zaman da bu şekilde sonuçlar alınmaktadır. Aynı zamanda teknolojik aletlerin kötü yazılımlar karşısında zarar görmemesi adına, alınabilecek önlemlerin hemen hepsini almanız da önem arz etmektedir. Yapılan araştırmalara göre de İsveç, Japonya, Norveç kötü amaçlı geliştirilen yazılımların bulaşma ihtimalleri en az olan ülkelerdendir. Buna karşın Türkiye, Çin ve Tayvan gibi ülkeler, kötü amaçlı yazılımların bulaşma ihtimali en çok olan ülkelerdir.
· Malwarebytes
Malwarebytes antivirüs programlarının desteklenmesi için tasarlanan ve geliştirilen güvenlik aracıdır. Kapsamlı bir güvenlik aracı olmasının yanı sıra MacOS, IOS, Andorid gibi daha pek çok yazılımda kullanımı mümkündür. Ek olarak Malwarebytes yazılımı sayesinde kötü amaçlı olan yazılımların hemen her çeşidini kaldırabilmek mümkündür.
Malwarebytes programına ait en çok dikkat çeken nokta ise günlük güncelleme özelliğinin bulunması. Günlük olarak güncellenmesi sayesinde riskli yazılımları ortaya çıkarak her türlü yazılım anında tanınmaktadır. Bu sayede kaldırma işlemleri de kolayca yapılmaktadır. Malwarebytes yazılımları içerisinde ücretsiz sürüm de bulunmaktadır. Ancak Premium sürümlerde gerçek zamanlı koruma veyahut tarama hizmeti vardır. Ek olarak ücretsiz sürüm içerisinde otomatik güncelleme özelliği yer almaz. Bunun olmamasından ötürü Malwarebytes içerisinde kendiniz manuel olacak şekilde güncelleme yapmanız gerekir.
Malwarebytes antiware yazılımının kullanılmasının amacı, programı birlikte kullanmak olarak bilinmektedir. Bundan ötürü de herhangi bir antivirüs programıyla karşılaştırmak pek de doğru değildir. Ücretsiz sürümlerinin olmasının yanı sıra ücretsiz sürümde arka planda çalışma hizmeti yoktur. Bundan ötürü ücretsiz sürümü kullanacağınız zaman haftada en az bir kez olacak şekilde tarama yapmanız gerekmektedir. Bu program, birçok antivirüs programıyla karşılaştırıldığı zaman kat kat hızlı olacak şekilde çalışmaktadır. Sunulan tüm bu özelliklerden Premium seçeneğinde ise haftada iki kez ek ücret olmadan faydalanabilirsiniz.
· Bitdefender
Birden fazla teknolojik aletlerden korunmak istediğiniz zaman antivirüs programlarıyla beraber Bitdefender de kullanabilirsiniz. Böylece kötü amaçlarla geliştirilen yazılımlara karşı korunma avantajına sahip olabilirsiniz. Bitdefender yazılımı hızlı ve kolay şekilde algılanan yazılım programıdır. Yapay zekâ ve makine öğreniminde de taban özelliklerine sahiptir. Ücretsiz sürümünü macOS, Android ve Windows için kullanabilirsiniz.
Bitdefender ücretsiz sürümde otomatik güncelleme özelliği yoktur. Ancak gerçek zamanlı tehdit algılama, virüs aramaları gibi temel işlemler basit bir şekilde yapılabilmektedir.
· Avast Free Mac Security
macOS veyahut Windows gibi sistemler için geliştirilen kötü amaçlı yazılımların karşında savunmacı konumundadır. Avast Free Mac Security ücretsiz kullanım seçeneklerine sahiptir. Bu virüs programlarının arasında yer alan en iyi seçeneklerden biri olduğu da bilinmektedir. Yapılmakta olan pek çok bağımsız test sonucunda günümüzde kullanılmakta olan pek çok rakibinin önüne geçmektedir. Ek olarak ücretsiz sürümde sahip olduğu özellikler de ücretli sürümlerle eş değer kullanıcı deneyimleri sunmaktadır.
Kalitesiyle de öne çıkan Avast Free Mac Security, fidye yazılımlarının karşısında korunma fırsatına sahiptir. Ek olarak olası saldırıların önüne geçmek için de birden fazla özelliği barındırmaktadır.