Günümüzde en çok karşılaştığımız sorulardan birisi de Linux Mint Nedir? Linux Mint Ne İşe Yarar sorusudur. Bu kadar çok merak edilen Linux Mint hakkında tam bir bilgi sahibi olmak ve kafanızdaki tüm soru işaretlerini silmek için Linux Mint’i detaylı olarak bilmek gerekir.
Günümüzde şüphesiz en çok kullanılan masaüstleri Linux Mint dağıtımlarına sahip Ubuntu ve Linux Mint’tir ve aralarındaki fark Ubuntu’nun Debian’a bağlı olması Linux Mint’in ise Ubuntu’ya dayanmasıdır. Linux Mint bu dağıtım sistemi sayesinde oldukça fazla kitlelere ulaşmayı başardı.
Tabi bunların yanı sıra kullanımı ve kurulumunun tamamen ücretsiz olması da kullanıcıları bu sistemi kullanamaya teşvik etti. Linux Mint, diğer kurulumların çok ötesinde tasarlanmış kontrol ve özelleştirme düzeyi bakımından kendini geliştirmiş ve milyonlarca kullanıcıyı sistemine katmıştır.
Linux Mint Nedir?
Linux Mint, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Her kesimden insana hitap eden bir tasarımı vardır. Kolay, güçlü ve yapılandırılabilir bir işletim sistemini bünyesinde barındırır. On beş yıldır bu sistemi en iyi şekilde yöneten Linux Mint başarısının sırrını açık kaynaklı olmalarına, ücretsiz olarak herkesin kullanımı sunduklarına, topluluk odaklı olarak çalıştıklarına, Debian ve Ubuntu’ya dayanarak binlerce hatta on binlerce paketi kullanıcılarına sağlandıklarına dayandırıyor.
Tabiî ki bunların yanı sıra güvenli ve güvenilir bir sistemi sahip olmaları, tasarımı ve mimarisinin yüksek sağlamlığa sahip olması ve bu sağlamlık sebebiyle az bakım gerektirmesi her kullanıcı Linux Mint’e çekiyor. Ayrıca Linux Mint platform kullanıcıların unutmayarak kullanıcılarının önyüklenebilir DVD ya da USB kullanmalarına olanak sağlayan ISO dosyası olarak tasarlanmıştır.
Linux Mint tüm bunların yanı sıra birey odaklı olarak çalışmamış işletmeler, şirketler ve tüzel kişiler odaklı da çalışmalar yapmıştır. Şirketler için 5 yıl süreyle desteklenebilen Uzun Süreli LTS sürümleri tasarlamış ve şirketlerin kullanımına sunmuştur. Ayrıca Linux Mint’i ticari amaçlarla kullanmak isteyenlerin önünü kapatmamız aksine izin almaksızın satmalarına izin vermiştir. Bu sayede hem bilgisayar satıcılarını hem bireyleri hem de şirketleri ile işletmeleri olan kişileri sistemlerine kazandırmıştır.
Linux Mint Sistem Gereksinimleri Nelerdir?
Linux Mint, sistemini kullanmak isteyen her kullanıcıya açıktır. Öyle iki ikinci el bilgisayarı olan hatta hurdadan alınmış bilgisayarda bile çalışır. Tabi ki bunun için gerekli bazı özellikler gerekir. Onlar da şu şunlardır.
- Linux Mint çalıştırmak için 2 GB RAM gereklidir. Fakat daha rahat kullanım isterseniz 4 GB RAM önerilir.
- Linux Mint çalıştırmak için 20 GB disk alınana ihtiyaç vardır. Fakat rahat kullanım için 100 GB önerilir.
- Çözünürlük desteklemesi için bilgisayar monitörünüzün en az 1024×768 olması gerekir.
- Tüm bunlardan sonra istediğiniz gibi Linux Mint kullanabilirsiniz hatta bilgisayarınızda hem Windows hem de Linux Mint sistemini birlikte kullanmanız da mümkündür. Tek yapmanız gereken ikisini de yüklemek ve bilgisayarınız açtığınızda hangisini kullanmanız gerektiğini işaretlenmenizdir. Bu sayede istediğiniz zaman istediğiniz sistemi kullanabilirsiniz.
Linux Mint Yazılımları ve Uygulamaları Nelerdir?
Linux Mint, bünyesinden LibreOffice, Pidgin, Thunderbird, Firefox, HexChat, VLC media player, Transmission gibi çeşitli uygulamaları barındır. Bununla birlikte ücretsiz ve açık kaynakları kullanıcılarına sunar. Genelilkle GPL kapsamında yazılıma sahiptir ve GPL lisanslanmıştır.
Linux Mint kullanırken Blender uygulamasından faydalanarak 3D çalışmalar yapabilir, Gimp ile resimler hatta düzenlemeler yapabilirsiniz. Vektör grafikleri yapmak isteyen ise Inkspcape uygulaması ile dilediği grafikleri yapabilir. Linux Mint, LibreOffice ile eksiksiz ofis kullanımlarını kullanıcılara sunara bu sayede sunumlar, çizimler, e-tablolar ve veritabanları bu uygulama ile hazırlanabilir. Tüm bunların yanı sıra kendinize vakit ayırmak istediğiniz zamanlarda Linux Mint ile TV, film izleyebilirsiniz. Spotify ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Linux Mint Masaüstü Sürümleri Nelerdir?
Linux Mint, Cİnnamon, MATE ve Xfce adında üç tip masaüstü ortamını kullanıcılarına sunar. Cinnamon ise sunmuş olduğu en popüler ve modernidir. MATE ise en kararlı ve en hızlı olanı ve Xfce en hafif sürüme sahip olanıdır.
Linux Mint Uma Nedir?
Linux Mint kullanıcılarına sunduğu son sürümü Linux firmware 1.187, Linux kernel 5.4 ve Ubuntu 20.04 paket tabanına sahiptir. Bu sürüm ile kullanıcılar yonga setleri ile ayrı bir grafik kartları arasında dilediği gibi geçiş yapabilir. Yerel ağ ile daha hızlı dosyalar aktarılabilir. Kolaylıkla cihazların içindekileri kopyalar, hızlıdır. Dosya arama ile artık içerik arama birlikte yapılır.