Javascript nedir? İlk ortaya çıktığında söz konusu yazılımın adı Mocha idi. Daha sonra Mona olarak bilinen yazılım, zamanla LiveScript ve sonunda JavaScript olarak bilinir hale geldi. Bu yazılım ilk geliştirildiğinde çok sınırlı bir işlevselliğe sahipti. Ancak zamanla web dünyasının evrimini de dikkate alarak bugünkü halini almıştır. JavaScript, başlangıcından bu yana inanılmaz bir hızla gelişmeye devam etti. 2016 yılında, web sitelerinin yaklaşık %1’i bu yazılımı kullanmaya başladı. Sadece 20 yılda büyük başarı elde eden JavaScript, ana akım bir programlama dili haline geldi.
Javascript Ne İçin Kullanılır?
Javascript nedir? JavaScript’in rakiplerine göre çok önemli avantajları vardır. Bu bağlamda bahsi geçen yazılımı kullanırken elde edeceğiniz avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Derleyici kullanmanıza gerek yok. Çünkü bu yazılım ile web tarayıcıları HTML olarak yorumlanabilmektedir.
- Yazılımı öğrenmek çok kolay
- Hatalar kolayca tespit edilebilir ve gerekli çözümler geliştirilebilir.
- Sitenin öğelerine veya belirli koşullara göre uyarlanabilir.
- JavaScript birçok tarayıcıda çalışabilir.
- Girdi değerlendirmesi JavaScript kullanılarak yapılabilir.
- Manuel veri kontrolü sınırlı olabilir.
- Diğer programlama dillerinden çok daha hızlıdır.
Web sitelerini yalnızca daha etkileşimli hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda ziyaretçilerin de dikkatini çeker. Javascript nedir? Son yıllarda en çok kullanılan yazılımdır. JavaScript kullanan web sitelerinde istediğiniz şeylerin çoğunu yapabilirsiniz. Dinamik web sayfalarının herkesin hayatında yer alması garantilidir. Alışveriş sitelerinde sepete ürün ekleme, ürünlere yorum yapma gibi özellikler JavaScript üzerinden yapılır. Web sayfalarına butonlar eklenebilir. Haber sitelerinde haber, başlık ve açıklamaların kaydırılmasını sağlar.
Web ve Mobil Uygulamalar Oluşturun
Javascript nedir? JavaScript’in en yaygın kullanılan alanı web siteleri ve mobil uygulamalar oluşturmaktır. JavaScript ile web sitenizin veya mobil uygulamanızın eklemelerini veya tasarımını değiştirebilirsiniz. Ayrıca web sitesi ve mobil uygulamaları entegre edebilirsiniz.
Bir Web Sunucusu Oluşturun
Javascript nedir? Web sunucularının oluşturulmasında kullanılan en aktif yazılım türüdür. Bu yazılım ile sunucu sorunlarına hızlı bir şekilde çözümler geliştirebilirsiniz.
Oyun Geliştirme
Javascript nedir? Bu bir yazılım çeşididir. JavaScript kod yazılımı ile kendi oyununuzu oluşturabilir ve geliştirebilirsiniz. Bu anlamda, kodların bir kısmı çalışırken HTML ve CSS ile uyumlu olduğundan, bu yazılımları iyi kullanırsanız çok yardımcı olur. Bir sayfaya JavaScript nasıl uygulanır? Bir web sayfasına JavaScript kodu eklemenin iki temel yöntemi vardır. Bunlar çoğu kaynakta iç ve dış kullanımlar olarak anılır.
Gömülü Javascript
Bir web sayfasına JavaScript kodu eklemek istediğinizde, [removed] etiketini kullanmanız gerekir. Her zaman kullanmayacağınız kodları saklamak için etiketler arasında manuel olarak da konumlandırabilirsiniz.
Harici Javascript
Doğrudan HTML’ye eklemek yerine harici JavaScript kodunu kullanmayı da seçebilirsiniz. Bazı durumlarda komut dosyalarını harici dosyalardan çağırmak tercih edilebilir. Kodu birden fazla web sitesinde kullanmak istiyorsanız, harici JavaScript kullanmak çok daha uygundur. HTML kodunuzu ve JavaScript kodunuzu ayrı dosyalarda sakladığınızda, web kodlamanın kullanılabilir ve sürdürülebilir doğasının daha ideal olduğunu görebilirsiniz. Bu web sitesinin performansını olumlu yönde etkiler.
Çevrimiçi Javascript
Javascript nedir? Yazılım dilidir. JavaScript çeşitli şekillerde konumlandırılabilir. Kodlar bir HTML sayfasına veya CSS gibi ayrı dosyalara yazılabilir. Kullanım sırasında JavaScript kodlarının da HTML olarak yazıldığı tespit edilmiştir. Ancak bu yöntem istenilen bir uygulama değildir. JavaScript kodunuz çok kısaysa, bunları HTML ile aynı dosyaya yazabilirsiniz. Kodların uzunluğu uzun ise kodları ayrı bir dosyada tutmak daha mantıklıdır.
En Popüler Javascript Kitaplığı
Javascript nedir? Bu yazılım dili web dünyasının büyük gelişimi ile JavaScript, günümüzün en popüler programlama dillerinden biri haline geldi. Bu bağlamda kullanabileceğiniz en popüler JavaScript kitaplıkları şunlardır;
- jQuery
- D3.js
- React
- Qunit
- Parsley
- jQuery UI
- Glimmer
- Anime.js
- Bideo.js
- Multiple.js
jQuery en yaygın kullanılan kütüphanelerden biridir. Bu kitaplık, özellikle animasyon, olay işleme ve diğer birçok işlev için yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarayıcı uyumsuzluğu da bu kitaplık ile giderilmiştir.
Javascript Nasıl Öğrenilir?
Javascript nedir? Günümüzün en önemli yazılım dillerinden biri olan JavaScript’i öğrenmek için farklı yollar tercih edilebilir. Bu bağlamda ilk tercih edilen yöntem JavaScript’i yazılım kılavuzundan öğrenmektir. Yazılım kılavuzu, söz konusu yazılımla ilgili her türlü ayrıntıyı içerir. Kitapları detaylı ve planlı bir şekilde incelediğinizde JavaScript öğrenmenizi kısa sürede bitirebilirsiniz.
JavaScript öğrenmenin başka bir yolu da çevrimiçi kurslar almaktır. Günümüz dünyasında tercih edilen en popüler yöntem, yazılımı online derslerle öğrenmektir. Bu kapsamda geliştirilmiş birçok platform bulunmaktadır. Bu platformlar, JavaScript’i hemen öğrenmenize izin verecek. Kullanılan yöntem ne olursa olsun, JavaScript hemen öğrenilebilen bir yazılım parçasıdır. İlk bakışta, kodlama dili sizi korkutabilir. Ancak kısa sürede öğrenmeye başladığınızı görmek, yazılım diline kısa sürede hâkim olmanıza yardımcı olacaktır. JavaScript öğrenmek için aşağıdaki ipuçlarının dikkate alınması gerekir. Mümkün olduğunca pratik yapılmalıdır. Kolayca kodlamayı öğrenmek için mümkün olduğunca çok pratik yapılmalıdır. Ayrıca günlük egzersizler için zaman ayrılmalıdır.
Kodlamayı Öğrenirken Not Almanın Önemi
Özellikle online derslerde aldığınız notlar, ileride yazılımın dilini daha iyi öğrenmenize yardımcı olacaktır. Zaman zaman geriye dönüp notlarınızı gözden geçirmek programlama dilini daha iyi anlamanız açısından kolaylık olacaktır. Hemen kendi kodunuzu yazmaya başlayabilirsiniz. Bu tür yazılımları öğrenmenin en iyi yolu bir an önce kendi kodunuzu yazmaktır. Yazacağınız kodun karmaşık bir kod yapısı olması gerekmez. Basit bir kod yapısı ile kendi kodunuzu da yazabilirsiniz.
Javascript ve Java Arasındaki Fark Nedir?
Javascript nedir? Java ve JavaScript arasında ayrım yapmamızı sağlayan en büyük fark, dilin türüdür. Java, oyun konsollarından bilgisayarlara, akıllı telefonlardan internet dünyasına kadar pek çok platformda kullanılıyor. Bu nedenle Java, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Javascript ise web sitelerinin veya uygulamaların daha işlevsel hale gelmesini ve kalitelerini artırmasını sağlayan dinamik bir yazılım dilidir.
Dinamik içerik oluşturmak için Javascript’e ek olarak HTML ve CSS ile birlikte kullanılsa da Java’da böyle bir gereklilik yoktur. Java, karasal bağımsız ve açık kaynaklı bir programlama dilidir. Yalnızca Java kullanarak mobil veya masaüstü uygulamaları geliştirebilir ve veri depolayabilirsiniz. Ayrıca 2 çeşit programlama dili C dilini kullanır ve client tarafında çalışır.
JavaScript Framework Nedir?
Framework, yazılım geliştirme konusunda işinizi kolaylaştıran ve projelerinizi daha hızlı tamamlamanızı sağlayan yapılardır. Framework sayesinde ekstra kod yazmanıza gerek kalmadan işinizi yapabilir ve bu sayede çalışma süresinden tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca çerçeveler, sürekli olarak kullanıldıkları ve test edildikleri için güvenlidir.
Örneğin, bir e-ticaret sisteminin bağlantısını şifreliyorsunuz. Bunun yerine Javascript Framework kullanan hazır çerçevelerden birini tercih edebilir ve hız kazanabilirsiniz. Framework kullanarak birkaç satır kod ile projenizi tamamlayabilir ve kalan zamanınızı başka projelerde geçirebilirsiniz. Bir çerçeve kullanırken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri, doğru kararlı çerçeveyi seçmektir. Bu nedenle, seçtiğiniz çerçeve olgun ve zaten desteklenmiş olmalıdır.
Web Sayfasına Javascript Nasıl Eklenir?
Bir web sayfasına JavaScript kodu eklemek için kullanılan 2 yöntem vardır; dahili ve harici. Javascript’i dahili olarak eklemek için [remove] ve [remove] etiketlerini kullanmanız gerekir. [removed] etiketi, JavaScript kodlarının başlangıcını ve kodun sonundaki [removed] etiketini gösterir.
Javascript’i harici bir web sitesine eklemek için kodu bir js dosyasına kaydetmeniz gerekir. Bunun için kodu başka bir dosyaya yazdıktan sonra js uzantısını seçmeniz ve ardından web sayfası kodunda dosya adını belirtmeniz gerekir.
Programcılar için tercih edilen yöntem, harici Javascript kodu eklemektir. Dışarıdan eklenirse karmaşık değildir. Kodu değiştirmek isterseniz, bunu daha kolay yapabilirsiniz. Ayrıca veri tabanından bilgi getirilerek güncellenen sayfalar daha hızlı açılır.