İnternet teknolojisi günümüz insanlarına sonsuz olanaklar, pek çok kullanım fırsatları mevcut. İnternet bağlantı sisteminin altyapısı olarak bilinen farklı protokoller kullanılıyor. Devlet ve şirketler de çoğunlukla kontrol amacıyla bu noktada bazı kısıtlamalar getiriyor. Genel olarak bakıldığı zaman güvenlik için oluşturulan bu seçenekler, çoğunlukla istense de kısıtlanamamakta. Bunun temel nedeni ise internetin çeşitli araçlarına sahip olmanın, hemen her cihaza erişimi mümkün hale getirmesi olarak biliniyor. Örnek vermek gerekirse de VPN ve Proxy kullanımıyla erişim kısıtlamasının olması mümkün. Aynı zamanda belirli hacking araçları da özel bilgilere ulaşmayı mümkün hale getiriyor. Böyle bir durumun bulunduğu ortamlarda da güvenlik amacıyla kapalı ağ sistemleri kullanılıyor. İntranet yani iç ağ ise yalnızca kişiler için gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. Bundan ötürü de pek çok kişi İntranet nedir, ne işe yarar şeklinde sorular soruyor.
İntranet Nedir? Ne İşe Yarar?
İnternet, hemen herkesin, belirli oranlarla internet sitelerini gezinmelerini sağlar. Aynı zamanda diğer internet kullanıcıları ile etkileşime girmeyi mümkün hale getirir. İntranet ise yalnızca kapalı devre olarak çalışmakta olan bir sistemdir. Kontrollü bir şekilde kullanıcıların bu sistemi kullanması söz konusudur. İnternetin kullanılmakta olduğu protokollerin aynısı bu sistem içerisinde de kullanılmaktadır. Kapalı devre internet olarak da tanımlaması mümkündür. Günümüzde internetin kullanıcılara sunduğu pek çok özelliğe sahip olduğu da bilinmektedir.
İntranet Nasıl Çalışır?
İntranet kendi içerisinde çalışmakta olan bir internet sistemi olarak biliniyor. Kablo kullanımı ile birbirine bağlı olan cihazlardan oluşuyor. Aynı zamanda bu sistem yapılandırılabileceği gibi kablo kullanılmayan bir bağlantı da mümkün olabiliyor. Yani bu şekilde oluşturulabilecek bir sistemin elde etmek de mümkün. Yayın yapılması sırasında kaynak ve alıcıyla birlikte herhangi bir noktadaki bilgisayarlar, kapalı internet sistemini kullanabilmektedir. Bu şekilde bir bağlantının kurulabilmesi söz konusudur.
İntranet yani kapalı ağ sistemi içerisinde yayın yapmakta olan ve ayrıca IP ataması yapan sunucu sistemi kontrol etmektedir. Ek olarak sunucu veritabanı, bulut depolama sistemleri gibi noktalarda iletişim gerçekleşmesini sağlamaktadır. Kullanıcılar içerisindeki iletişimin de oluşmasında rol oynamaktadır. Sunucu istendiği takdirde dış internet ağına da bağlanabilmektedir.
İntranet Kullanımının Avantajları Nelerdir?
İntranet yapısı, internet yapısıyla aynı olarak bilinmektedir. Hatta çalışma şeklinin de benzerliğinin olduğu da doğrudur. Her kullanıcının ulaşamayacak olmasından ötürü kapalı devre sistemi olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir noktadan VPN ve tarayıcıdan yardım almanız da sisteme giriş yapabilmeniz açısından yeterli olacaktır. Normal şartlar altında yapılandırılmış olan cihazlar içerisinde bağlantının sağlanması da mümkündür. Ek olarak intranet, internet servis sağlayıcılarına ihtiyaç duyulmadığından ötürü altyapı sorunu olan noktalarda da kullanılmaktadır. Bundan kaynaklı olarak pek çok işletme için de network oluşturmakla ilgili olan sorunları ortadan kaldırmaktadır.
Bu kapalı ağ sisteminin kullanılmasında mesaj, e-mail seçenekleri öne çıkmaktadır. Bu sistemler sayesinde iletişim çok daha hızlı bir şekilde kurulmaktadır. Sistemin kendi başına çalışıyor olması da iletişimle ilgili olası güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmaktadır. Yani güvenlikle ilgili noktalarda endişe duymanıza gerek kalmamaktadır.
İntranet, işletmelerin ve işletme çalışanlarının ihtiyacı olan araçlara kolay bir şekilde ulaşmasını mümkün hale getiriyor. Dosyalara erişim sağlamak, dosya aktarımını gerçekleştirmek noktasında işlemler hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. Böylece uzun uzun uğraşmanıza ve zaman kaybı yaşamanıza gerek kalmaz. Bu hususta çalışma verimliliği için de pek çok artısının olduğu bilinmektedir. Sistemin kullanılmasıyla beraber projelerin yapılandırılmasında da önemli adımlar atılır. Ayrıca dosya ve proje düzenlemelerinde pek çok kişinin çalışması kolaylaşmaktadır. Birbirinden uzakta olan uzmanlar da çalışmaları sırasında bir araya gelmek zorunda kalmaz. Proje yönetimi uzaktan olacak şekilde sağlanabilmektedir.
İntranet ağlarında depolama hizmeti bulut sisteminde saklanır. Bu da dosya erişimi ve aktarım aşamasında önemli avantajlar elde etmek anlamına gelir. Veritabanı içerisindeki alanda kolay erişim sağlanır. Hız ve verimlilik noktasında da oldukça avantajlı konumda olmanızı sağlar. Kendi içerisinde çalışan bir network sistemi olması, maliyet açısından da olumlu olmasını sağlar. Çünkü ilk kurulumuna harcanan maliyetin dışında ek bir maliyetin olmaması avantajlıdır. Güvenlik açısından oldukça başarılı sistemler arasında yer alır. Dosyalar güvenli bir ortam içerisine tutulur ve zararlı yazılımlara karşı korunma sağlanır. Marka imajı oluşturmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenektir.
İntranet Kullanımının Dezavantajları Nelerdir?
İntranet kapalı bir ağ olduğundan ötürü genel internetten veri çekmek amacıyla VPN araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Kullanıcı kişiler, intranet bağlantısı kurmak için her cihaz ve kullanıcı için yapılandırmaya ihtiyaç duyulur. Yetkilendirme işlemi gerçekleştirilmediği takdirde herhangi bir cihaz üzerinden bağlantı yapılması da mümkün değildir. İntranet kullanımının dezavantajları içerisinde ilk kurulum maliyeti de yer alır. Ayrıca mobil kullanım gibi bir durum söz konusu değildir. Kullanım içerisindeki yapı, uygulamalarla uyumlu da değildir. Bu noktada güncellemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmalar sırasında dışarıdan alınması gereken bilgiler olduğunda, çalışma süreci içerisinde bazı sıkıntıların yaşanması da söz konusudur. Kullanıcı dostu olmayan bu sistem, ilk defa kullananlar için de sorun arz etmektedir. İşletmelerde çalışanların bu kapalı sistemi kullanabilmeleri için öncelikli olarak eğitim almaları daha uygun kabul görmektedir.
İntranet Kullanım Alanları Nelerdir?
İntranet kullanım alanları için birden fazla örnek bulunmaktadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse de;
- Şirketler çalışanların tek bir sistem üzerinden faaliyetlerine devam etmesi amacıyla bazı yazılımlar kullanmaktadır. Profesyonel iş hayatında kullanılan bazı yazılımlar da oldukça popülerdir. İntranet kullanımı da düşük maliyeti, güvenilirliği ile öne çıkıyor. Modern sistemler içerisinde yer alması sayesinde kullanıcılara birçok konuda kolaylık sağlıyor. Kullanıcılar mesajlaşma, profil oluşturma gibi noktalarda da kullanabiliyorlar.
- Devlet kurumlarında, eğitim kurumlarında intranet sistemi kullanılıyor. Kapalı bir yapıya sahip olması sistemin çok daha güvenli olması anlamına geliyor. Depolama ve paylaşma noktasında sunulan avantajlarla sistemin işleyişinin de kolaylaştığı öne çıkıyor.
- Günümüzde emniyet güçleri de kendi aralarında iletişim kurmak için intranet ağlarından destek alıyorlar. Bu sistemler sayesinde hem önemli hem de gizli olan bilgileri korunma altında tutmuş oluyorlar.
İntranet ve İnternet Arasındaki Farklar Nelerdir?
İntranet, internet kavramıyla beraber ortaya çıkmış bir kavramdır. İnternetten farklı olarak kapalı devre şeklinde çalıştığı bilinmektedir. Birbiri ile iletişim kuran cihazların oluşturmuş olduğu bir ağ sistemidir. İnternet kullanımıyla beraber yapabileceğiniz hemen her şeyi bir sistem içerisinde çalıştırmanız da söz konusudur. Bundan kaynaklı olarak internet herhangi bir kişinin bağlantı kurabilmesi mümkün olan genel bir ağdır. İntranet kablo ise cihazlar ve yetkisi olan bağlantılar arasında kullanılmaktadır.
Yapılandırılmış olan cihazlar ve ağ arasındaki bağlantı kablo ile sağlanmaktadır. Ancak internet erişiminde herhangi bir cihaz üzerinden rahatlıkla bağlantı sağlanabilmesi mümkündür. İnternet genel bir yapı olduğundan ötürü herkese açık iken intranet kullanımı özel bir yapıya sahiptir. Kurumlar ve şirketler için özel bir yapısı bulunmaktadır. Hızlı bir çalışma sistemine sahiptir. İnternet ağı ise servis sağlayıcı tarafından aktarılmaktadır. Bu da sağlayıcıların size sunduğu oranda bağlantı hızının var olması anlamına gelmektedir.