Önceden olduğu gibi şimdiki zamanda da yeni nesil teknolojilerin, dünyanın bu büyük değişimlerinin farklılıklar yaratacağı biliniyordu. Bu konuda yapılan konuları incelediğinizde pek çok bilirkişinin yorumuna denk gelmek mümkün. Çeşitli araştırmalar, analizler ve yorumlamalarsa yapılmaya devam ediliyor. Gelecek zamanda tüm bu değişikliklerinse insan hayatını nasıl etkileyeceği konuşulan konulardan. Hatta bu detaylarla ilgili bazı tahminlerin yapıldığı da biliniyor. Yapılmış olan bu tahminlerse artık gerçeklik kazanmak üzere. Çünkü geçmiş zamanda beklenilen hemen her şey gerçeğe dönüştü bile. Şimdi, gelecek için yapılan tahminlerinse gerçeklikle buluşması an meselesi. Yaşanan bu teknolojik devrimde ise akılda kalan sorulardan birisi geleceğin meslekleri neler olacak sorusu.
Bilindiği üzere teknolojinin gelişmesi, insanların ve tüm dünyanın taleplerinin de değişmesine neden oluyor. Farklı taleplerin oluşması iş piyasasında da değişikliklerin yaşanmasının bir nedenidir. Geleceğin meslekleri hakkında sorulan soruların temelinde de bu detayların yer aldığını söylemek mümkün. Bizler de yazımızda bu merak edilen soruya cevap vermeye çalıştık. Özellikle 2050 yılına kadar olan süreçte, geleceğin meslekleri olarak tanımlanan mesleklerden söz ettik. Yazımızın devamını okuyarak detaylar hakkında kapsamlı bir bilgi sahibi olabilirsiniz.
En Çok Para Kazandıracak Meslekler Nelerdir?
Yapay zekanın ortaya çıkması, teknolojinin sürekli olarak gelişmesi, iş piyasasını da önemli ölçüde etkilemiş görünüyor. Bu yüzden gelecekte para kazandıracak olan mesleklerin, özellikle yüksek beceri gerektiren işlerden oluşacağı düşünülüyor. Bunlar arasında veri bilimi ve bulut bilişim, büyük veri bilimi, dijital dönüşüm, bilgi güvenliği gibi birçok seçenek yer alıyor. Özellikle yazılım uygulama ve geliştirme çalışmalarının önemli bir etkisinin olduğunu söylemek mümkün. Kişilerin ilerleyen zamanlarda mesleki rollerinin kişisel niteliklerine göre belirleneceği de konuşulan konular arasında. Bu sayede yaşanan problemlerin çözülebilmesi, özyönetimin sağlanması gibi birçok önemli konu ele alınıyor. Geleceğin meslekleri olarak bilinen meslek grupları ise şu şekilde sıralanmaktadır;
1. Siber Güvenlik Mühendisi
Geleceğin meslekleri içerisinde yer alan siber güvenlik mühendisleri, verilere bakma, şirketlerdeki verilerin güvenli şekilde saklanması gibi durumlardan sorumlu olan kişilerdir. Genellikle bilgisayar korsanlığı, kimlik avı, siber saldırılar gibi istenmeyen durumlara karşı korunma sağlamaktadır. Bu tarz sorunların yaşanmasını önlediği gibi, olası durumlarda savunma sağlanmasını kolaylaştırmaktadır. Şirketler için bu gibi durumlarda etkisi olacak önemli politikalar tasarladıkları bilinmektedir. Bunun yanında neden geleceğin meslekleri içerisinde yoğun talep gören mesleklerden biri olacak, biliyor musunuz? Çünkü siber güvenlik mühendisleri, verileri koruma altında tutar. Şimdi olduğu gibi gelecek dönemde de dikkat edilmesi gereken konularda ise veri koruma detayları endişe edilen konulardan birisidir.
İşletmelerin gelecek dönemde verilere sanılandan daha fazla erişimi olacaktır. Bu da verilerin korunmasının temel önceliklerden biri olduğunu göstermektedir. Hatta tam bu noktada siber güvenlik mühendislerinin devreye girmesi söz konusudur. Şirketler toplanan verilerin korunması, siber saldırı halinde sorunun önüne geçilmesi açısından siber güvenlik mühendisinin bulundurulması önemlidir. Tüm bu detaylardan ötürü de gelecek dönemde siber güvenlik alanında çalışıyor olmak, yapabileceğiniz en iyi kariyer seçeneklerinden biridir.
2. Yapay Zekâ Uzmanı
Geleceğin meslekleri ile ilgili yapılan araştırmalara göre, işletmelerin büyük oranda yapay zeka kullandığı söyleniyor. Yapay zeka kullanımının ilerleyen dönemlerde giderek daha da artması beklenen bir durumdur. Bundan ötürü yapay zeka uzmanları yani AI uzmanlarının daha fazla talep görmesi kaçınılmazdır. Günümüzde birçok uygulamanın ve web sitesinin de yapay zeka kullanımı, önemli bir kariyer planı olarak değerlendirilmesinin temel nedenleri arasındadır.
3. Dijital Para Birimi Danışmanı
Son dönemlerde insanların dikkatini çeken konu başlıklarından birisi dijital para. Özellikle Bitcoin gibi kripto para birimlerine duyulan ilgi, günden düne daha da artmaya devam ediyor. Muhasebe gibi günümüzün önemli rollerinin gerekliliğinin azalması, dijital para birimi danışmanları için de önemli bir detay olarak görülmektedir. Kripto para yatırımcıları, dijital olarak var olan servetlerini nasıl yöneteceklerini öğrenmelidir. Bu noktada bu rol için talep edilenlerin çok yüksek olması söz konusudur. Sizler de muhasebe, finansal yönetim gibi konularda ilerliyor olabilirsiniz. O zaman da bu konuda bir geçmişe sahipseniz, dijital para birimi bilgilerinizi güçlendirmenizde fayda vardır.
4. Tesisatçı ve Elektrikçiler
Geleceğin meslekleri içerisinde elektrikçi, tesisatçı gibi mesleklerin çok fazla talep görmesi beklenenler arasında. Özellikle sıhhi tesisat işlerinin büyümesi de beklenenlerden birisi. Bunun temel sebepleri içerisinde ise bazı görevlerin makineleştirilemiyor olması var. Örnek vermek gerekirse banyonuzda bir sorun yaşandığı zaman çözümü bir makineden bekleyemezsiniz. Tesisatçı, elektrikçi ve hatta marangoz işleri, uzun yıllar boyunca daha insana ihtiyaç duyacaktır.
5. Rüzgar Türbini Servis Teknisyenleri
İnsanlar için iklim değişikliği önemli olan konu başlıklarından biri olarak geçmektedir. İnsanlar bundan ötürü yeşil enerjiye odaklanmış durumdadır. Yeşil enerjiye odaklanılması da dünyada inşa edilen rüzgar türbini oranının daha fazla olmasına yol açacaktır. Rüzgar türbininin inşa edilmesiyle beraber insanların onları çalıştırması ve kontrol etmesi gerekecektir. Bu noktada görev ise rüzgar türbini servis teknisyenlerine düşmektedir. Gelecekte şimdikinden daha fazla talep göreceklerini söylemek mümkündür.
6. Spor Terapistleri
Spor terapistleri, spor salonlarına gösterilen ilgi ve egzersiz talebi ile artış gösterecektir. Ayrıca spor terapisti denildiği zaman akla sadece fizik tedavi konuları gelmemelidir. Aynı zamanda beslenme uzmanları, kişisel antrenörler de bu gruplandırma içerisinde yer almaktadır. Sizler, fitness konusunda ne kadar bilgi sahibi olursanız, gelecekte mesleğinizi o kadar güvence altına almış olursunuz.
7. Sanal Sağlık Koçları
Kronik sağlık sorunlarının arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Gelecek zamanda bu problemlerin daha da artması söz konusudur. Söz konusu sorunların devamlılığı, kişiselleştirilmiş sağlık tavsiyelerinin de gereksinim haline gelmesine yol açıyor. Sanal sağlık koçları da insanların sağlık verilerinin sürekli takibi, analizlerinin yapılması ve iyileşme sürecine destek olmak gibi durumlarda önemli bir rol oynuyor. Tüm bu durumlardan ötürü de gelecekte sanal sağlık koçlarının geleceğin meslekleri içerisinde yer alması bekleniyor.
8. Veri Analistleri
Teknoloji ve dijital yaşam günümüzün gerçeklikleri arasında. Gelecekte hayatımızda daha büyük bir yere sahip olacak. Bundan ötürü veri analistlerine olan talebin de hızlı şekilde artması mümkün. Veri analistleri de işletmelerin daha iyi kararlar almasında rol oynuyor. Olması gereken eğilimleri belirleme, gerekli analizlerden geçme gibi bazı sorumluluklarının olduğu doğrudur.
9. Sanal Gerçeklik Mühendisi
Sanal gerçeklik teknolojisi geleceğin meslekleri içerisinde yer alıyor. Gelecekte bu mesleği yapan kişilerin etkileyici sanal deneyimler ortaya çıkaracağı düşünülmektedir. Teknolojiyle çalışmaktan zevk alanların ve yaratıcı olduğunu düşünenlerin severek yapacağı bir meslek olduğunu söylemek de doğru olacaktır. Gelecekte göreceği ilgi ve sürükleyici bir iş tanımının olması, öne çıkan seçeneklerden biri olmasını sağlıyor.
10. Dijital Detoks Danışmanı
Geçmişe kıyasla, teknoloji artık hayatımızın her alanında yer alıyor. İnsan hayatına olan etkisinin günden güne daha da büyümesi gibi bir durum söz konusu. Böyle bir durum içerisinde de dijital Detoks danışmanlarına büyük bir ihtiyaç duyuluyor. Sizler de geleceğin meslekleri arasında yer alan dijital Detoks danışmanı olmak istiyorsanız, işiniz, teknoloji ile sağlıklı ilişkiler kurmak üzerine olacaktır. İnsanların, kurumların daha sağlıklı ilişkiler sürdürmesinde rol oynamaktadır. Ek olarak müşterilerin teknoloji kullanımını belirlemesi, yönetmesi ve iyileştirmesi gibi alışkanlıklar oluşturmasını sağlamaktadır.