İnternet ortamında gezerken ‘’dns_probe_finished_nxdomain’’ tarzında bir hata ile karşı karşıya gelmiş olabilirsiniz. Peki bu hatanın tam olarak nedeni nedir? Bu makalemiz içerisinde sizler adına ‘’dns_probe_finished_nxdomain’’ hatası nasıl çözülür? Bu hata tam olarak nedir? Bu konulardan bahsedeceğiz.
İlk olarak bu hatanın temel kaynağı, isminden de anlaşılacağı gibi DNS kaynaklı olmaktadır. Bu hataya ise birden çok neden bulunmaktadır. İlk olarak sizlere DNS’in açıklamasını yapalım.
DNS Nedir?
DNS, İngilizce açılımı olarak ‘’Domain Name System’’ şeklinde bir anlama gelmektedir. 256 karaktere dek uzayabilen host isimlerini de IP adresine çevirir. Örnek vermek gerekirse, bir internet sitesi içerisine girmek istediğiniz zaman o siteye ait olan domain adını girerek siteyi ziyaret edebilirsiniz. Fakat arka plan içerisinde DNS sunucular IP adresiyle beraber işlemler yapmaktadır. Bu sayede ise bir internet adresine girmek adına o sitenin IP adresinin ezberlenmesine gerek yoktur. Bunun yerine, domain adı kullanılarak kolay ve pratik bir biçimde ziyaret sağlanabilir. DNS aslında son kullanıcı adına oldukça önemli bir nimettir.
Örneğin Google içerisine ait olan DNS sunucuları ise aşağıdaki şekildeki gibidir.
- 8.8.4.4
- 8.8.8.8
DNS’in Kullanım Amacı Nedir?
DNS’in kullanım amacı oldukça basit bir işlemdir. Bunun yanı sıra kullanılabilir makine ve kolay anlaşılabilir ve alan işyeri ile makineye ait IP adresleri içerisinde çift taraflı bir dönüşüm sağlar. IP adreslerinin gündelik yaşamda hatırlanması ve kullanımı pek pratik olmadığından dolayı domain isimlendirme sistemi kullanılır.
Ana amacı, ağ üzerinden gelmekte olan IP numarası ya da adı ile alakalı sorgulamalara cevap vermektir. Bu amaç adına çok yayın olarak da ‘’Berkeley Internet Name Domain (BIND)’’ yazılımı kullanılır. Siz bir siteye erişmek istediğiniz zaman, DNS aracılığı ile hangi IP hangi bilgisayara ait, hangi site nerede erişebilirsiniz. Ayrıca bu kolaylıklar sayesinde istediğiniz yere de erişim sağlayabilirsiniz.
DNS Nasıl Çalışır?
DNS sistemi çözümleyiciler ve isim sunucularından oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenmekte olan bilgisayarlar host adlarına karşılık olarak IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcileri olarak bilinmektedir. DNS istemcilerde, DNS sunucuların ya da sunucunun adresleri bulunur.
Bir DNS istemci bir PC’nin adına karşılık olarak IP adresini bulmak istediğinde isim olan sunucuya başvurur. İsim sunucu, diğer bir tanımıyla DNS sunucu da kendi veri tabanı içerisinde öyle bir isim bulunabilir. Bu isimler bulunuyorsa, bu isme karşılık gelmekte olan IP adreslerini istemciye gönderir. DNS veri tabanına da kayıtların manuel olarak girilmesi gerekir.
İnternet adresleri ülkelere ayrıldıktan hemen sonra edu, com, gov tarzında daha alt kısımlara ayrılır. Bu ifadeler ise DNS içerisinde üst düzey olan domainlere karşılık gelir. Üst düzey domainler ise aşağıdaki şekildeki gibidir:
- Edu : Eğitim kurumlarını gösterir.
- Com : Ticari kuruluşları gösterir.
- Gov : Hükümete bağlı olan kurumları gösterir.
- Mil : Askeri kurumları gösterir.
- Org : Ticari olmayan, devlete bağlı olmayan kurumları gösterir.
“DNS_probe_finished_nxdomain” Hatasının Nedenleri
“DNS_probe_finished_nxdomain“ sorununa sebep olabilecek birden çok neden bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları ise aşağıdaki şekildeki gibidir:
- Antivirüs
- VPN
- Tarayıcı Eklentileri
- Virüs
Antivirüs Programları
Öncelikle bazı antivirüs programları, bazı internet sitelerini sizlere açmadan önce inceleyerek zararlılık konusunda genel bir tespit yaparlar. Sakıncalı gördükleri bazı DNS bağlantılarının erişimlerini son kullanıcıya kapatır ve olası bir tehdidin de önüne geçmiş olurlar.
VPN Programları
Virtual Private Network ‘’VPN’’, sanallaştırılmış bir özel ağ anlamına gelmektedir. Bu teknoloji aracılığı ile Türkiye lokasyonunda yer alan bir kullanıcı Almanya lokasyonlu olan bir VPN aracılığıyla nete bağlanır. Almanya üzerinde internet ortamında gezinebilir ve burada kimliğini gizleyebilir. VPN kullanımı ile beraber lokal DNS adreslerinizde değişir. Bu sayede ise bir internet sitesini veya web uygulamasını ziyaret etmek istediğiniz zaman “DNS_probe_finished_nxdomain” sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Tarayıcı Eklentileri
“DNS_probe_finished_nxdomain” sorununa sebep olan diğer bir neden ise kullanılan tarayıcı eklentileridir. Opera, Safari ya da Chrome gibi tarayıcıları özelleştirmek veya ek özellikler sağlamak adına 3.parti eklentileri kullanıyor olabilirsiniz. Bu eklentiler anında ya da zamanla sizlerin DNS bilgilerinizi de değiştiriyor olabilir.
Malware (Kötü Amaçlı Yazılım)
Bilgisayarınızın içerisine girmiş herhangi bir virüs, sizlerin DNS adreslerinizi değiştirerek, bağlantılarınızı güvensiz bir konuma getirebilir. Bu sayede ise bilgisayarınızın üzerinde pek çok işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirebilir.
DNS_probe_finished_nxdomain Hatasının Çözüm Teknikleri
Yukarıda yer alan bütün etmenler “DNS_probe_finished_nxdomain” sorununun çözümler içerisinde yer almaktadır.
Antivirüs Kaynaklı Hatanın Çözümü
Genel olarak bütün antivirüs programları içerisinde internet taraflı olan güvenlik duvarı bulunmaktadır. Bu duvar, zararlı şeklinde gördüğü siteleri ya da IP adreslerini filtreleme işlemi uygulayarak güvenliğinizi arttırmayı hedefler. Kullanmakta olduğunuz eklentilere göre de değişiklik gösterebilir. Bununla beraber ‘’Ayarlar’’ sekmesi üzerinden de bu özelliği kolay bir şekilde devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.
Tarayıcı Eklentileri Kaynaklı Hatanın Çözümü
Opera, Safari ya da Chrome gibi popüler olan internet tarayıcıları üzerinde doğrudan gelen eklentiler bulunabilir. Bununla beraber 3.parti yazılımlar ile gelen eklentilerle de VPN kullanmak mümkündür. Bu eklentiler ise “DNS_probe_finished_nxdomain” sorununa sebebiyet verebilir. Şüpheli tarayıcı eklentilerini sizlerde ya tamamen kaldırın ya da devre dışı bırakın.
Malware Taraflı Hatanın Çözümü
Bilgisayarınız üzerinde hali hazırda yer alan bir antivirüs programı bulunuyorsa bu program aracılığı ile genel bir virüs taraması yapın. Eğer virüs olduğu konusunda şüphe duyuyorsanız kaliteli antivirüs programlarını kullanmanızda fayda vardır.
Son olarak ise Windows işletim sistemlerine sahip olan bilgisayarlar üzerinde komut ekranı kısmına (Win + r) cmd yazısı girilerek giriş yapabilirsiniz. Giriş yapılan komut ekranı kısmında aşağıda yer alan komutları girerek de DNS adreslerinizi temizleyebilirsiniz. Yapılması gereken tek şey aşağıda yer alan komutların sırasına göre girilmesidir:
- ipconfig /flushdns
- ipconfig /release
- ipconfig /renew
- exit