DALL-E, bir yapay zeka olarak tanımlanmaktadır. OpenAl tarafından oluşturulmuş olan bu yapay zeka, metinler üzerinden görüntü oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Eğitimli bir sinir ağı olmasının yanı sıra doğal dil ile ifade edilen pek çok kavram için görüntü oluşturmayı mümkün hale getirmektedir. DALL-E 2 ise DALL-E ikinci versiyonu olarak geçmektedir. OpenAl tarafından geliştirilen ve bir çeşit devrim olarak nitelendirilen, metinden görüntü oluşturma amacıyla kullanılan yapay zekadır. 2022 yılında piyasaya sürülmüş olan DALL-E 2 ile kullanıcılar metinlerde talep edilenlere göre görüntü oluşturmayı sağlamaktadır. Kullanıcı kişiler bu oluşturucuları kullanım kendi fikirlerini canlı resim haline getirmektedir. Tüm bu işlemler sırasında da gerçekçi nesnelere göre görüntüler elde edilmektedir. Bunun yanında gerçekte olmayan metin girişlerinin de yorumlanması mümkündür. Söz konusu teknolojisinin yeni versiyonu ile gerçekte olmayan bir manzara oluşturabilirsiniz.
DALL-E 2 Özellikleri Nedir?
DALL-E 2 içerisinde birden çok özellik bulunmaktadır. Bu aşamada en önemli seçeneklerden bahsetmek gerekirse;
- DALL-E 2 görseller ve görselleri tanımlamakta olan metinler arasında bir bağlantı kurmaktadır. Bu bağlantı ise yeni versiyonda çok daha net olmaktadır. Rastgele noktalardan elde edilen desenle görüntünün belirli özelliklerini tanımladığı zaman, onu resme dönüştürmektedir. Bu dönüştürme işlemi için ise difüzyon tekniğinden yararlanılmaktadır.
- DALL-E 2 ile görüntülerin düzenlenmesi çok daha kolay bir hal almaktadır. Basit bir şekilde gerekli işlemler tanımlanabilmektedir. Kullanıcılar yalnızca değiştirmek istedikleri görüntünün bir kısmının etrafına kutu çizmektedir. Yapılması gereken değişikliklerin açıklanması için ise doğal dilde talimatlar kullanılmaktadır. Sizler de basit bir açıklama kullanarak fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz. Gerekli rötuş işlemlerini de tamamlayabilmeniz mümkündür. OpenAl tarafınca hazırlanan görüntüler ile elinizdeki görüntünün bir kısmını değiştirmeniz ve doldurmanız da söz konusudur.
- DALL-E olarak bilinen ilk sürüm genellikle basit bir arka plana karşı kullanılmaktadır. OpenAl tarafından oluşturulan bu görüntülerin karikatürize olacak şekilde oluşturulması da mümkündür. DALL-E iki kullanımıyla beraber ise gerçekçi gölgeleri, alan derinliği efektleri, yansımaları elde edilmektedir. Bu sürümde yapılması gereken tek işlem ise komutları girmiş olmaktır. Tema içerisinde onlarca gerçeğe oldukça yakın seçenekler üretilmektedir.
- DALL-E 2 kullanımıyla beraber faydalanabileceğiniz bir diğer önemli özellik ise aynı görüntünün farklı versiyonlarını oluşturmasıdır. Düz bir metin olarak tanımlanan farklı görüntüler elde edilmektedir. Aynı zamanda görüntüler farklı açı ve stillerle de hazırlanabilmektedir. Bu da sadece nesneleri algılamadığını ek olarak nesneler arasındaki ilişkileri de öğrendiğini göstermektedir.
DALL-E Nasıl Çalışır?
DALL-E 2, metin üzerindeki verilerle görüntü oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu aşamada metin isteminden bilgi almak, bu seçenekleri çeşitli görüntülere dönüştürmek amacıyla yapay zekadan destek almaktadır. Uygulama sırasında bir fotoğraf düzenleme yazılımında yapıldığı gibi görüntüde yer alan çeşitli niteliklerin kontrol edilmesi mümkündür. Örnek vermek gerekirse görüntüde bulunan nesnelerin veyahut stillerin değişimi yapılabilmektedir. DALL-E ile bu görüntü anlayışının kazanılması ise pek çok kişiye karmaşık gelmektedir. Ancak basit bir şekilde anlatılabilir.
Öncelikli olarak DALL-E iki çalışmalarında yapay zeka eğitilmektedir. Derin öğrenme, ürün oluştururken hangi yapay zeka bağlantılarının kurulacağı konusunda bilgi almak için kullanılmaktadır. Öğrenme sürecinde OpenAl tarafından geliştirilmiş olan CLIP teknolojisinden destek alınmaktadır. CLIP yani Contrastive Languge Umage Pre-traning, internet üzerindeki metin ve görüntü çiftlerine dayalı görüntü için uyumlu metin açıklamaları bulmaktadır.
DALL-E 2 Sektörel Sorunları Nasıl Çözer?
DALL-E 2 üreticisi açısından bakıldığı zaman görüntü oluşturucu, insanların kendilerini görsel olarak ifade etmelerini sağlamaktadır. Bu durum ise daha önce yapılamayan seçenekler arasında yer almaktadır. İnsanlara yapay zeka sistemlerinin dünyayı nasıl algıladığı konusunda fikir verebilmektedir. Kullanışlı olmasının yanı sıra güvenli bir yapay zeka oluşturmada da önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Görüntü oluşturan, bu özelliği yaratıcı alanlarda kullanan yapay zeka çalışmasıdır. Kişinin hayal gücünün açığa çıkmasına yardımcı olmaktadır. Pek çok yazar, imalatçı ve konsept sanatçısı, çalışmalarını geliştirmek amacıyla DALL-E kullanımından yanadır. Çünkü bu sayede daha fazla zaman harcayabilecekleri dünyalar, fikirler ile karşılaşırlar.
DALL-E 2 İçin Öne Sürülen Dezavantajlar Nelerdir?
Yazımızın bu aşamasına kadar DALL-E 2 teknolojisinin ne olduğundan, ne için kullanıldığından bahsettik. Ancak bu teknolojinin artıları olduğu gibi bazı eksikleri de bulunmaktadır. Pek çok kişinin ortak soruları içerisinde DALL-E 2 teknolojisi nedir sorusuna cevap aramak da mümkündür. Kullanıcılar bu aşamada var olan tüm sorunların tamamen çözülmediğini bilip ve bu duruma uygun olarak hareket etmelidir. Söz konusu dezavantajlardan söz etmek gerekirse de;
- DALL-E 2 metinden görüntü oluşturma çalışmalarında öne çıkan dezavantaj, metinlerin anlaşılır şekilde oluşturulmamasıdır. Örnek vermek gerekirse DALL-E kelimesi ile bir işaret oluşturmak istiyor olabilirsiniz. Ancak karşınıza çıkacak olan işaretler sizin istediğiniz gibi olmama ihtimali vardır.
- DALL-E 2 ile hazırlanan sahnelerde karmaşık ayrıntılar oluşturmak zordur. Bu aşamada bazı zorluklarla karşılaşılmaktadır. Örnek üzerinden ilerlemek gerekirse kalabalık bir meydan görüntüsü oluşturmak istendiğinde buna uygun görüntüler hazırlanır. Ancak bazı ikonik detayların atlanılması olası durumlar arasında yer almaktadır.
- Fiziksel özelliklerin atanması doğru olmayabilir. Bir görüntüde nesneler için doğru fiziksel özelliklerin atanması her daim başarılı sonuç vermez. Yani sizler sarı bir küp üzerinde mavi bir top gösteren bir görüntü oluşturmak istiyor olabilirsiniz. Ancak DALL-E ile metin kullanılarak oluşturulan bu görüntüde, renklerin karışması söz konusu durumlardan birisidir.
- Karşınıza çıkma ihtimali olan en büyük dezavantaj ise yapay zekanın internet verileri üzerinde olmasıdır. Ancak internet her daim bilgi toplamak için kullanılan doğru adres değildir. Bundan ötürü DALL-E 2 ile elde edilen görüntüler ön yargıya açık durumdadır. Görüntülerde klişelerin olması mümkündür.
Hangi Tehlikelere Yol Açabilir?
DALL-E 2 dönemin yenilikçi teknolojilerinden birisi olarak geçmektedir. Bu aşamada bazı tehlikelerin ortaya çıkması da olası durumlar içerisinde yer almaktadır. Bu tarz teknolojilik gelişimlerin kötüye kullanılması ise geliştiricilerin karşısına çıkan en büyük endişelerden biri olarak kabul görmektedir. Bu aşamada bilinmesi gerekenlerden bir diğeri ise bu teknolojisinin yalnızca geliştirici davetiyle kullanılabilir olmasıdır. Şimdilerde pek çok kişi bu özelliği kullanmak istese de kullanıcılara yönelik olan bekleme listesinin bir hayli kabarık olduğu bilinmektedir. Tüm bunlara karşılık olarak bu bekleme listesinin bir nedeni bulunmaktadır. Deep Fakes gibi teknolojiler görüntülerin manipüle aracı olarak kullanılabildiğini göstermektedir. Bundan ötürü insanlara zarar verecek sahte görüntülerin oluşturulmasına engel olmak amaçlanmaktadır.
DALL-E kullanımında yanlış ve zararlı kullanımların önlenmesi amacıyla bazı güvenlik önlemlerinden yardım alınmaktadır. Giriş filtreleri, insanlar için zararlı olacak görüntüler oluşturulması engellenmektedir. Ayrıca söz konusu teknolojinin kullanımında bazı katı kurallar da uygulanmaktadır. Şiddet ve nefret uyandıran içeriklerin oluşturulmasını, kötüye kullanılmasını önlemek için tehlikeli kısımlar kaldırılmış durumdadır.v