Web sitelerinden site yöneticileri sorumludur. Web sitesindeki bilgilerin doğru, güvenli ve güncel olmasını sağlarlar. Tasarımcılar, programcılar ve satış ve pazarlama departmanlarıyla yakın çalışır. Bazı yöneticiler ayrıca siteler tasarlar ve yapılandırır. Web yöneticileri olarak da bilinirler.
Web sitesi yöneticileri, bir veya daha fazla web sitesinin teknik gelişimini planlar ve düzenler. Bu, şirketin İnternet üzerinden (e-ticaret olarak adlandırılır) iş yapmasına izin veren donanım ve yazılımların seçilmesini içerebilir. Yöneticilerin temel sorumlulukları, web sitesinin doğru, eksiksiz ve güncel olmasını sağlamaktır. Bu çok önemlidir, çünkü kuruluşlar web sitelerini bir hizmet sunmak ve imajlarını ve özlerini göstermek için kullanırlar.
Yönetici ayrıca web sitesine yapılan eklemelerin, örneğin tasarım, şablon ve yapı açısından mevcut stili takip etmesine de özen gösterir. Tüm yeni bilgilerin mevcut yazı tipi stiliyle eşleştiğini doğrulamalı ve gerekli değişiklikleri yapmalıdır. Siteyi güncellemek için bir web içerik yönetim sistemi kullanabilirler. Web sitesi yöneticileri, web sitesinin fotoğraf, ses, video, grafik ve animasyon gibi multimedya içeriğini nerede ve nasıl kullanacağına karar vermekten sorumlu olabilir.
Web Sitesi Yöneticileri

Genellikle iletişim, halkla ilişkiler ve pazarlama departmanlarıyla çalışırlar. Web sitesinin kuruluşun müşterilerine doğru imajı iletmesini ve sitenin arama motorları tarafından kolayca bulunmasını sağlamalıdırlar. Web sitesinin yasalara uygun olmasını ve örneğin videolarda büyütülmüş bir metin sürümü veya altyazı sağlayarak tüm kullanıcılar tarafından erişilebilir olmasını sağlarlar.
Yöneticiler, web sitesinin kullanıcılarından bilgi almaya çalışır. Bu süre zarfında siteyi kaç kişinin ziyaret ettiğini ve hangi sayfaları ve özellikleri kullandıklarını gösteren aylık istatistikler toplarlar. Bu bilgi, şirketin hizmetlerini daha etkin bir şekilde pazarlamasına yardımcı olur.
Sitenin güvenliğinden yöneticiler sorumludur. Bir perakende satış kuruluşunda bu, yalnızca yetkili kişilerin e-posta adresleri veya kredi kartları gibi müşteri bilgilerine erişmesi gerektiği anlamına gelir. Ayrıca site kullanıcılarından gelen yorum ve şikayetleri de yönetmelidirler. Sorunların veya hataların en kısa sürede düzeltilmesini ve önerilerin dikkate alınmasını sağlarlar.
Yöneticiler, tasarımcıları, sanatçıları, yazarları, araştırmacıları, programcıları, geliştiricileri ve multimedya profesyonellerini içerebilen bir ekibin çalışmalarını denetleyebilir veya koordine edebilir. Küçük bir işletmede, web sitesinin tasarımının yanı sıra geliştirme ve bakımına da dahil olabilirler. Ek olarak, tasarımcılar ve programcılar, örneğin fotoğrafları işlemek veya bir tasarımın parçalarını canlandırmak için ihtiyaç duydukları belirli araçlara sahip olduklarından emin olmalıdır.
Yöneticiler ayrıca eğitim ile gelişim ihtiyaçlarını değerlendirir ve örneğin şirketi bir dış eğitmenin ziyaret etmesine karar verebilir. Bazı yöneticiler internet hizmetlerinde (internet teknolojilerinin ve e-posta hizmetlerinin şirket içindeki bir iç ağda kullanılması) çalışır. Şirketteki insanlarla ve onların ihtiyaçlarıyla ilgilenirler.
Profesyonel Profil
Bir web sitesi yöneticisi olarak şunları yapmalısınız:
- İyi planlama, önceliklendirme ve organizasyon becerilerine sahip olmak,
- BT becerilerine sahip olun,
- İyi iletişim becerilerine sahip olun,
- Tasarımcılar, programcılar, pazarlama ve satış personeli gibi farklı kişilerle yakın çalışma becerisi olmalı,
- İyi liderlik becerilerine sahip olun,
- Sakin kalabilme ve baskı altında iyi çalışabilme yeteneği olmalı,
- Ayrıntılara dikkat edin,
- Yazılı anlatımda iyi becerilere sahip olmak,
- İstatistik toplamak için sayısal becerilere sahip olun,
- Yaratıcı ve hevesli olun.
Şirkete bağlı olarak, programlama dilleri ve araçları hakkında bilgi sahibi olmanız veya bu becerileri öğrenmeye ve kullanmaya istekli olmanız da gerekecektir. Ayrıca ağlar, işletim sistemleri veya veri tabanları ile ilgili bilgi ve deneyime ihtiyacınız olacaktır. Serbest çalışan olarak çalışıyorsanız, girişimcilik becerilerine de ihtiyacınız olacaktır.
Bir web yöneticisi olmak için belirli bir bilgiye de sahip olmak gerekir. Yüksek lisans derecelerine ve özel eğitim döngülerine ek olarak, bu tür işlerle bağlantılı birkaç kariyer vardır. Ayrıca bir web yöneticisi web sayfası programlama eğitim döngüleri alabilir ve web mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi de yapabilir. Bu, bir web yöneticisi olmak güvenilir bilgiye ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca, gelişmiş İnternet, bir web sitesinin tasarımı, uygulanması, web sunucularının kurulumu, yönetimi ile bakımı gibi konularda web sayfalarının nasıl geliştirileceğini ve yönetileceğini öğrenmek için özel kurslar da vardır.
Web Yöneticisi Olmak
Web yöneticisi olmak için gereken farklı niteliklerin ötesinde, bu tür işler için uygun bir profesyonel profile sahip olmak önemlidir. Bu tür işleri mümkün olan en iyi şekilde yapmak için farklı becerilerin veya niteliklerin neler olduğunu bilmek de gerekir.
Bir sayfadaki tasarım çok önemlidir ve sürekli yeni zamanlara uyum sağlamak gerekir. Ayrıca HTML, CSS, web etki alanlarını yönetme ve çalıştırma deneyimi (ne zaman yenilenmesi, sertifikanın süresinin ne zaman dolması vb.) ile diğer her şey hakkında bilgi gerektirir. Bu sayfanın ve ziyaretçilerin maruz kalabileceği olası güvenlik açıklarının düzeltilmesi de zorunludur. Veri tabanları, ağlar ve işletim sistemleri ile ilgili deneyim de önemlidir.
Öte yandan, verileri ve istatistikleri yönetme yeteneği esastır. Bir işletme web sitesi, trafiği kontrol etmek, sitenin her bir bölümünün nasıl tepki verdiğini, olası iyileştirmeleri görmek için teknik bir analiz gerektirir. Bu nedenle, istatistikleri doğru kullanmak gerekir.
Bir Web Yöneticisinin Görevleri
Sayfanın türüne, özelliklerine, hedef kitlesine göre değişir. Ne yaptığınıza bağlı olarak çok değişebilen dinamik bir iş olduğunu unutmayın. Ancak, genel işlevler vardır.
Sayfalar oluştur. İlk şey web sayfasını oluşturmaktır. İşlevlerden biri, sayfanın kendisinin geliştirilmesidir. Bununla onun düzenini, menü ayarlarını ve o sitenin farklı bölümlerini ve ayrıca içindeki tüm sayfalar kastedilir.
Diğer kullanıcıların içerik yayınlayabilmesi, paylaşabilmesi ve oluşturabilmesi için yönergeleri oluşturmaktan sorumlu olduğu söylenebilir. Her sayfayı, verilen izinlere bağlı olarak üçüncü tarafların yayınlayabilmesi için yapılandırır. Bu şekilde kullanıcılar ekleyebilir ve her birine erişebilirsiniz.
İşlemleri kontrol eder. Bir web sayfası oluşturmak ile bitmez, zamanla korunması gerekir. Bu nedenle web yöneticilerinin bir diğer işlevi de sitenin doğru çalışıp çalışmadığını, bilgilerin güncel olup olmadığını ve her şeyin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmektir.
Bu hem sitenin görünümü hem de kullanıcılara gerçek bir hizmet sunması açısından önemlidir. Örneğin, web sitesinde eski, modası geçmiş veya kötü içeriğe sahip bir bölüm varsa, kötü görünecektir. Ziyaretçilerin belirli bir bölüme girememesi, örneğin satın alma yapmaması da sorun olacaktır.
Web Yöneticisi İşlevleri
Güncellemeler, burada web güncellemesini eklemek gerekir. Kişi periyodik muayeneden sorumludur. İçerik yöneticisi için yeni bir sürüm varsa veya yüklü farklı eklentiler varsa yapılır. Bu, her zaman mümkün olduğu kadar iyi çalışmasına ve herhangi bir güvenlik açığından kaçınmasını da sağlar.
Ancak içeriğin güncel olup olmadığını kontrol etmek, olası kırık bağlantıları kontrol etmek, bilgilerin tekrarını önlemek, zaman referanslarını kontrol etmek vb. için kullanılır. Bunu rutin bir iş olarak da değerlendirebilirsiniz.
Veri analizi, bir web yöneticisi için bir diğer önemli işlev, istatistiksel verileri analiz edilmesidir. Burada ziyaretlerin kaynağını (eğer organik iseler, sosyal ağlar üzerinden, ya da doğrudan…), kullanıcıların konumlarını, satış durumunda olası dönüşümlerini vb. belirtebilirsiniz. Temel olarak, sayfanın belirli bölümlerini iyileştirmek veya diğerlerini iyileştirmek için değerli olabilecek bilgileri elde etmek gerekir.
Tüm bu veriler Google Analytics gibi web analiz araçları aracılığıyla elde edilir. Ancak, her durumun ihtiyaçlarına bağlı olarak, her sitenin bu verileri yönetmek ve koordine etmek için farklı yöntemleri olabilir. Bu, web sitelerini optimize etmeye yardımcı olacaktır. En çok neyin işe yaradığı, daha hızlı yüklemek için performansın nasıl iyileştirilebileceği konularını bilmek SEO için çok faydalı olabilir.